Εκλογές στη Γαλλία: Τι σημαίνει η μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες

Εκλογές στη Γαλλία: Τι σημαίνει η μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες Facebook Twitter
Εκλογές στη Γαλλία / Φωτ.: EPA
0

Ο πρώτος γύρος των πιο σημαντικών εκλογών στην ιστορία της Γαλλίας ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα και το αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια πολιτική σκηνή. 

Η ηγετική θέση της Γαλλίας στην ΕΕ, η έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η στρατιωτική της εμβέλεια ως παγκόσμια δύναμη καθιστούν αυτή την εκλογική αναμέτρηση σχεδόν ίδιας βαρύτητας με τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο. Αυτό οφείλεται στο ποιος μπορεί να κερδίσει: ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, ένα κόμμα που κατάγεται από το δωσιλογικό καθεστώς του στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν το 1940-1944 και το οποίο έχει ιδεολογικούς και οικονομικούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αισθητικά εξευγενισμένος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κινείται σε τροχιά αποδυνάμωσης της ΕΕ, προωθεί πολιτικές διακρίσεων μεταξύ Γάλλων και αλλοδαπών, ενώ έχει επικρίνει μόνο αμυδρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πριν από αυτό, πήρε ένα μεγάλο δάνειο από μια ρωσική τράπεζα και στη συνέχεια ένα από μια τράπεζα που συνδέεται με τον συμπαθούντα τον Πούτιν πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ενώ έχει χαρακτηρίσει τη ρωσική ανάμειξη στη Συρία «καλή για τον κόσμο».

Η συμμετοχή μέχρι τις 18:00, ώρα Ελλάδας, ανήλθε στο 59,4% - αυξημένη κατά 20 μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022- η μεγαλύτερη από το 1986. 

Όπως όλα δείχνουν, στον β' γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας στις 7 Ιουλίου, θα υπάρχουν αρκετές κούρσες τριών υποψηφίων, λόγω του ρεκόρ συμμετοχής στον πρώτο γύρο. Ενώ στους επαναληπτικούς γύρους συμμετέχουν συνήθως οι δύο πρώτοι υποψήφιοι σε κάθε περιφέρεια, επιπλέον υποψήφιοι μπορούν επίσης να προκριθούν εάν συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 12,5% μεταξύ όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός γύρω από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση, θα μπορούσε να προκρίνει εκατοντάδες υποψηφίους. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν οι υποψήφιοι υπέρ του Μακρόν θα αποσυρθούν από την κούρσα του β' γύρου για να εμποδίσουν τους ακροδεξιούς υποψηφίους του Εθνικού Συναγερμού να κερδίσουν - ή θα εμπλακούν σε τριπλές μάχες που πιθανότατα θα ευνοούσαν το πρώτο στην κατάταξη κόμμα και, σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM