Ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit poll για τις κρίσιμες εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία και θα κρίνουν την πορεία του Brexit. 

 

Τα αποτελέσματα δείχνουν επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον, με τους Συντηρητικούς να συγκεντρώνουν 368 έδρες. Ακολουθούν οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν με 191 και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) με 55 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 13 έδρες, το Plaid Cymru τρεις έδρες και οι Πράσινοι μία έδρα. Το "Κόμμα του Brexit" φαίνεται να μην παίρνει ούτε μία έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο. Τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν αθροιστικά 22 έδρες. 

 

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, αν επαληθευτεί, θα σημάνει την αυτοδυναμία για τον Μπόρις Τζόνσον, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων (σ.σ για 140 εκλογικά κέντρα). Το πραγματικό αποτέλεσμα της κάλπης δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά από το τελικό αποτέλεσμα των exit poll καθώς, όπως σχολιάζει ο Guardian, τις τελευταίες δεκαετίες τα exit poll υπήρξαν σταθερά αξιόπιστα, ορισμένες φορές με «εντυπωσιακή» ακρίβεια.  

 

Εκλογές στη Βρετανία: Βγήκαν τα πρώτα exit poll - Αυτοδυναμία για τον Μπόρις Τζόνσον

 

Ο εκπρόσωπος των συντηρητικών, Τζέιμς Κλέβερλι, κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιδείξουν υπομονή λέγοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα» για τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται νωρίς το πρωί. «Παρ' όλα αυτά οι αριθμοί είναι αριθμοί και δείχνουν ότι κερδίζουμε» κατέληξε χαρακτηριστικά. 

 

Αυτή την ώρα η στερλίνα σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Στις 12:03 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου (1,3416 δολάρια), και 1,58% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.