Έκκληση Μπαν Kι-μουν για συνέχιση της απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι

Έκκληση Μπαν Kι-μουν για συνέχιση της απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι Facebook Twitter
0

Κάλεσμα σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές για την επανέναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι με «ασφαλή» τρόπο, απηύθυνε την Παρασκευή ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Kι-μουν.

«Τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούν όλους τους πόρους και το προσωπικό που διαθέτουν και ζητούν από τα μέρη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτραπεί η επανέναρξη, με κάθε ασφάλεια, αυτής της διαδικασίας απομάκρυνσης», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ στον Τύπο.

Νωρίτερα, η Γαλλία γνωστοποίησε ότι θα πιέσει προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγγυηθεί πως η διαδικασία απομάκρυνσης στο Χαλέπι θα γίνει υπό τον συντονισμό διεθνών παρατηρητών, ότι θα διανεμηθεί στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι τα νοσοκομεία θα προστατευθούν.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φρανσουά Ντελάτρ, δήλωσε ότι θα υποβάλει εντός της ημέρας μια πρόταση για αυτό στο ΣΑ, αμέσως μετά την ενημέρωση που θα κάνει ο Στίβεν Ο' Μπράιεν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τον συντονισμό της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο (...) προκειμένου να αναληφθεί επειγόντως δράση για τη διάσωση του άμαχου πληθυσμού στο Χαλέπι με μια απόφαση την οποία έχουμε αρχίσει να συντάσσουμε», ανέφερε ο Ντελάτρ. Ερωτηθείς ποιος θα μπορούσε να συντονίσει και να επιτηρήσει μια τέτοια επιχείρηση, ο πρεσβευτής της Γαλλίας απάντησε ότι υπάρχουν «πόροι του ΟΗΕ επί του πεδίου».

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, που υποστηρίζει στρατιωτικά τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο ΣΑ έξι φορές για να αποτρέψει την έγκριση αποφάσεων σχετικά με τον συριακό πόλεμο αφότου ξέσπασε το 2011. Η Κίνα έχει ασκήσει το δικό της πέντε φορές για το ίδιο ζήτημα.

Κατά τον Ντελάτρ, «εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση στο ΣΑ, μπορεί να επιδιώξουμε μια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης» του ΟΗΕ, με στόχο «να μεγιστοποιήσουμε την πίεση σε αυτούς που επηρεάζουν τις εξελίξεις επί του πεδίου». Η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να γίνει είτε από την πλειοψηφία των 193 χωρών-μελών της ή από τα εννέα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του ΣΑ. Μόνο 10 τέτοιες συνεδριάσεις έχουν συγκληθεί μέχρι σήμερα.

Σε μια χωριστή συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο το Μεσανατολικό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι η Μόσχα κάνει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης» στη Συρία και ειδικά στο Χαλέπι και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας και η επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM