Έκκληση ΕΕ για άμεσο τέλος στο εμπόριο ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια και εκτελέσεις

Έκκληση ΕΕ για άμεσο τέλος στο εμπόριο ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια και εκτελέσεις Facebook Twitter
1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει έκκληση σε δεκάδες χώρες να σταματήσουν το εμπόριο οργάνων βασανισμού καθώς και διαφόρων ενέσιμων σκευασμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για την επιβολή της εσχάτης των ποινών, κάτι που θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να εκτελούν θανατοποινίτες, δήλωσε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.


Η ΕΕ θα καλέσει να συγκροτηθεί μια συμμαχία που θα αναλάβει πρωτοβουλίες εναντίον του εμπορίου ειδών όπως ρόπαλα με καρφιά, συσκευές που προκαλούν ηλεκτροσόκ, αλλά και κοκτέιλ φαρμάκων, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση της ΕΕ πέρυσι να ενισχύσει την απαγόρευση των εξαγωγών αυτών των ειδών, σημείωσε η Μάλμστρεμ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


«Θέλουμε να συμμαχήσουμε με χώρες για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε το εμπόριο προϊόντων που χρησιμοποιούνται για εκτελέσεις και βασανιστήρια», εξήγησε η επίτροπος Μάλμστρεμ.


Η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την ένταξη χωρών σε αυτήν.


«Μιλάμε για δηλητήρια, χημικά που χρησιμοποιούνται σε εκτελέσεις, συσκευές που προκαλούν ηλεκτροσόκ», συνέχισε η Μάλμστρεμ, Σουηδή φιλελεύθερη πολιτικός, η οποία όταν ήταν επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και όταν ήταν ευρωβουλευτίνα είχε συναντηθεί με θύματα βασανισμών και είχε διεξαγάγει εκστρατείες για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Έχουμε ήδη δει ότι ο τερματισμός των εξαγωγών χημικών από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατέστησε δυσκολότερο να εκτελούνται άνθρωποι στις ΗΠΑ», σημείωσε η επίτροπος. «Αυτός είναι φυσικά ο σκοπός μας», συμπλήρωσε.

Η θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης που επιβλήθηκε το 2011 στην εξαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο, κατέστησαν δυσκολότερη την επιβολή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, αφού προκάλεσαν τη μείωση των αποθεμάτων νατριούχας θειοπεντόνης, που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό.


Η Μογγολία, η οποία τερμάτισε τη θανατική ποινή το 2015, και η Αργεντινή, όπου η νομοθεσία είναι παρόμοια με αυτήν της ΕΕ, θα αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της συμμαχίας μαζί με την Ευρώπη τη 18η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.


Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Νορβηγία θα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες οι οποίες αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο αυτό, διευκρίνισε η Μάλμστρεμ στο Reuters.


Αν η πρωτοβουλία είναι επιτυχής, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να καταρτίσουν μια διεθνή σύμβαση εναντίον του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια και θανατώσεις, η οποία θα είναι νομικά δεσμευτική, συμπλήρωσε η επίτροπος.


Το σχέδιο εντάσσεται σε μια προσπάθεια της ΕΕ να προωθήσει θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποκαταστήσει την εικόνα της αφού η οικονομική κρίση οδήγησε στη μείωση της «ήπιας ισχύος» της, με τα οικονομικά συμφέροντα να παίρνουν την πρωτοκαθεδρία από τα ζητήματα δικαιωμάτων και συμμάχους της, όπως η Τουρκία, να παρεκκλίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτή του αυταρχισμού.


Η Μάλμστρεμ είπε ότι δεν περιμένει από τις χώρες που κάνουν τις βαρύτερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αλλάξουν στάση και να ταχθούν υπέρ αυτής της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.


Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι πέρυσι το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα προχώρησαν στις περισσότερες εκτελέσεις.


Όμως μια συμμαχία στο πλαίσιο στο ΟΗΕ θα καθιστούσε πιο δύσκολο ορισμένες χώρες να προμηθεύονται για παράδειγμα ασπίδες για μονάδες αντιμετώπισης ταραχών με καρφιά που προκαλούν ηλεκτροσόκ και να δοθεί περισσότερη δημοσιότητα στο ζήτημα.


«Η Κίνα είναι μια από τις χώρες που βασανίζουν τους ίδιους τους πολίτες τους και επίσης εκτελεί ανθρώπους, κι έτσι δεν είναι στον κατάλογο των χωρών που προσκλήθηκαν (να ενταχθούν στη συμμαχία), αλλά θα μπορούσαν να παραβρεθούν» στην εκδήλωση για την ίδρυση της συμμαχίας στον ΟΗΕ, συμπλήρωσε η Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM