Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ - Πέντε νεκροί από τον τυφώνα

Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ - Πέντε νεκροί από τον τυφώνα Facebook Twitter
0

Η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στο Χιούστον του Τέξας σήμερα, Δευτέρα, την ώρα που οι πλημμύρες έχουν ήδη παραλύσει την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και έχουν αναγκάσει χιλιάδες Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ποτάμια έχουν φουσκώσει σε επίπεδα πρωτοφανή εδώ και αιώνες. Αναφορικά με τον απολογισμό των νεκρών, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Πάντως, αμερικανικά, ιταλικά και αγγλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, ενώ το AFP μιλάει για τρεις.

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να παραμείνει στον Κόλπο του Μεξικού για πολλές μέρες ακόμη.

Σχολεία, αεροδρόμια και κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία παρέμειναν κλειστά στο Χιούστον, που αριθμεί περίπου 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δεκάδες δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Η καταρρακτώδης βροχή έπληξε ακόμη και περιοχές που απέχουν περισσότερα από 240 χιλιόμετρα από το Χιούστον.

Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ - Πέντε νεκροί από τον τυφώνα Facebook Twitter

Οι αρχές κάλεσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τμήματα της κομητείας Φορτ Μπεντ, που απέχει 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χιούστον καθώς η στάθμη του ποταμού Μπρέιζος αναμένεται αυτή την εβδομάδα να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, 18 μέτρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί το Τέξας αύριο για να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη φυσική καταστροφή που πλήττει τις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία, κήρυξε την Παρασκευή το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής ενεργοποιώντας έτσι την αποστολή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμπορ δήλωσε χθες ότι 54 πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και ότι σκοπεύει να επιστρατεύσει επιπλέον 1.000 μέλη της Εθνοφρουράς στην μάχη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

 

Τεράστιες υλικές καταστροφές

Το γραφείο του σερίφη στην κομητεία Χάρις επιστράτευσε όλα τα μέσα στην διάθεσή του για την διάσωση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον χθες Κυριακή, είπε εκπρόσωπός του.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες από το γειτονικό Σαν Αντόνιο μέχρι την Νέα Ορλεάνη, μια περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι ομοσπονδιακές αρχές προέβλεψαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο Χάρβεϊ.

Όλες οι εγκαταστάσεις στα λιμάνια του Χιούστον θα παραμείνουν σήμερα κλειστές, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος.

Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ - Πέντε νεκροί από τον τυφώνα Facebook Twitter

Περισσότερα από 224 νοικοκυριά στην περιοχή του Χιούστον παρέμειναν σήμερα χωρίς ηλεκτροδότηση, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες «CenterPoint Energy» και «AEP Texas».

Στο συνεδριακό κέντρο του Ντάλας θα λειτουργήσει ένα «υπέρ καταφύγιο» για να στεγάσει τους 5.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της πόλης.

Οι υλικές καταστροφές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ εκτιμάται πάντως ότι είναι πολύ μικρότερες σε κόστος σε σχέση με ακραία φυσικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την Νέα Ορλεάνη και την Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες, η Hannover Re.

Οι ασφαλισμένες απώλειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Κατρίνα το 2005 ανέρχονταν σε περίπου 80 δισ δολάρια, ενώ από τον Σάντι το 2012 σε 36 δισ.

Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ - Πέντε νεκροί από τον τυφώνα Facebook Twitter
Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ - Πέντε νεκροί από τον τυφώνα Facebook Twitter
Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ - Πέντε νεκροί από τον τυφώνα Facebook Twitter
Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ - Πέντε νεκροί από τον τυφώνα Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM