Εδώ και 65 χρόνια οι ωκεανοί γίνονται όλο και πιο θερμοί

Εδώ και 65 χρόνια οι ωκεανοί γίνονται όλο και πιο θερμοί Facebook Twitter
0

Δεν επιβραδύνθηκε η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών κατά την τελευταία 15ετία όπως είχαν υποστηρίξει ορισμένοι, αλλά συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και 65 χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, που έρχεται να ξεκαθαρίσει τις όποιες αμφιβολίες είχαν δημιουργηθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η έρευνα έρχεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς πως η υπερθέρμανση των υδάτων έχει κάνει «διάλειμμα» στον τρέχοντα αιώνα.


Μια μελέτη ερευνητών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Science το 2015, είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, αλλά είχε δεχθεί επικρίσεις για την αξιοπιστία της από ορισμένους επιστήμονες. Η νέα ανεξάρτητη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και του ερευνητικού Ινστιτούτου Berkeley Earth που μελετά την κλιματική αλλαγή, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances». Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι οι πιο σύγχρονοι θαλάσσιοι αισθητήρες μέτρησης της θερμοκρασίας τείνουν να υποεκτιμούν συστηματικά τη θερμοκρασία των ωκεανών, σε σχέση με την παλαιότερη μέθοδο μέτρησης από πλοία, όταν το νερό περνούσε μέσω της μηχανής του πλοίου και ήταν πιο ζεστό τη στιγμή της μέτρησης.


Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, που βασίζονται σε στοιχεία θαλάσσιων αισθητήρων, θαλάσσιων ρομπότ και δορυφόρων, κατά μέσο όρο οι ωκεανοί αυξάνουν τη θερμοκρασία τους κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία μετά το 2000 και όχι κατά 0,07 βαθμούς που είχαν εκτιμήσει ορισμένοι άλλοι επιστήμονες (ακόμη και της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή), κάτι που είχε δώσει λαβή στους σκεπτικιστές να ισχυρισθούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι απάτη.


Η νέα αυξημένη εκτίμηση -που είχε αρχικά γίνει από τη ΝΟΑΑ το 2016 και επιβεβαιώθηκε τώρα- συμβαδίζει με το ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας ανά δεκαετία, που είχε παρατηρηθεί μεταξύ 1950-2000. Συνεπώς καταρρίπτεται ο μύθος περί πρόσφατης επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς.


«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ΝΟΑΑ είχε δίκιο και ότι οι επιστήμονές της δεν "μαγείρεψαν" τα στοιχεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ζέκε Χαουζφάδερ του Μπέρκλεϊ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM