Δύο γυναίκες από την Καλιφόρνια γέννησαν η μία το μωρό της άλλης μετά από μπέρδεμα σε κλινική γονιμότητας.

 

Οι γυναίκες πέρασαν μήνες μεγαλώνοντας παιδιά που δεν ήταν δικά τους πριν ανταλλάξουν τα βρέφη, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε στο Λος Άντζελες.

 

Η Daphna Cardinale, ηθοποιός στο επάγγελμα, είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της, Alexander, είχαν υποψίες ότι το κορίτσι που γέννησε στα τέλη του 2019 δεν ήταν δικό τους λόγω της πιο σκούρας επιδερμίδας του παιδιού.

 

Ωστόσο, κατέστειλαν τις αμφιβολίες τους επειδή αγάπησαν το μωρό και εμπιστεύτηκαν τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τους γιατρούς τους, είπε.

 

Όταν έμαθε μήνες αργότερα ότι είχε κυοφορήσει το μωρό ενός άλλου ζευγαριού και ότι μια άλλη γυναίκα κυοφορούσε το δικό της παιδί, αντίστοιχα, της προκλήθηκε ένα διαρκές τραύμα, όπως είπε.

 

«Με κυρίευσαν συναισθήματα φόβου, προδοσίας, θυμού και στενοχώριας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σύζυγό της, ανακοινώνοντας τη μήνυση, που κατέθεσε.

 

«Μου έκλεψαν τη δυνατότητα να κουβαλάω το δικό μου παιδί. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να μεγαλώνει και να δεθώ μαζί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να νιώσω την κλωτσιά της».

 

Οι Cardinales κατηγορούν το Κέντρο Αναπαραγωγικής Υγείας της Καλιφόρνιας (CCRH) που εδρεύει στο Λος Άντζελες και τον ιδιοκτήτη του, Dr Eliran Mor, για ιατρικό λάθος, παραβίαση σύμβασης, αμέλεια και απάτη. Απαιτεί δίκη και ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση.

 

Η Yvonne Telles, η διευθύντρια του γραφείου του κέντρου, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά ενώ δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Mor για σχόλιο.

 

Οι δύο άλλοι γονείς που εμπλέκονται στην υπόθεση επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι ενώ σχεδιάζουν αντίστοιχη μήνυση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο Adam Wolf, ο οποίος εκπροσωπεί και τους τέσσερις γονείς.

 

Σύμφωνα με τη μήνυση, η CCRH εμφύτευσε κατά λάθος το έμβρυο του άλλου ζευγαριού στη Daphna και αντίστοιχα στην άλλη γυναίκα, εμφύτευσε το δικό της έμβρυο.

 

Τα μωρά, και τα δύο κορίτσια, γεννήθηκαν με διαφορά μίας εβδομάδας το Σεπτέμβριο του 2019. Και τα δύο ζευγάρια μεγάλωσαν άθελά τους το λάθος παιδί για σχεδόν τρεις μήνες, προτού οι εξετάσεις DNA επιβεβαιώσουν ότι τα έμβρυα άλλαξαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της μήνυσης.

 

«Οι Cardinales, συμπεριλαμβανομένης της μικρής τους κόρης, ερωτεύτηκαν αυτό το παιδί και φοβήθηκαν ότι θα τους το έπαιρναν», αναφέρει η μήνυση.

 

«Όλο αυτό το διάστημα, ο Alexander και η Daphna δεν ήξεραν πού βρισκόταν το έμβρυό τους, και έτσι ήταν τρομοκρατημένοι που μια άλλη γυναίκα ήταν έγκυος στο παιδί τους και που το παιδί τους ήταν κάπου έξω στον κόσμο χωρίς αυτoύς».

 

Τα μωρά άλλαξαν και πήγαν στους βιολογικούς τους γονείς τον Ιανουάριο του 2020.

 

Τέτοια μπερδέματα είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά όχι πρωτόγνωρα. Το 2019, ένα ζευγάρι από το Glendale της Καλιφόρνια, μήνυσε μια άλλη κλινική γονιμότητας, υποστηρίζοντας ότι το έμβρυό του εμφυτεύτηκε κατά λάθος σε μια γυναίκα από τη Νέα Υόρκη, η οποία γέννησε τον γιο τους καθώς και ένα δεύτερο αγόρι που άνηκε σε άλλο ζευγάρι.

 

Η Wolf, η εταιρεία της οποίας ειδικεύεται σε περιπτώσεις γονιμότητας, ζήτησε μεγαλύτερη εποπτεία για τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

«Αυτή η υπόθεση αναδεικνύει μια βιομηχανία που έχει απελπιστική ανάγκη από ομοσπονδιακή ρύθμιση», είπε.

 

Το να μεταφέρουν τα νέα στη μεγαλύτερη κόρη τους, τώρα επτά ετών, ότι οι γιατροί δηλαδή έκαναν λάθος και ότι το μωρό δεν ήταν στην πραγματικότητα η αδερφή της «ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή μου», είπε η Daphna. «Η καρδιά μου ραγίζει για εκείνη», πρόσθεσε.

 

Από τότε που αποκαλύφθηκε η υπόθεση και τα μωρά επέστρεψαν στις βιολογικές τους οικογένειες, και οι τέσσερις γονείς κάνουν μια προσπάθεια να παραμείνουν ο ένας στη ζωή του άλλου και να «δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη οικογένεια», είπε η Daphna.

 

«Ήταν τόσο πολύ ερωτευμένοι με τη βιολογική μας κόρη όσο κι εμείς με τη δική τους», είπε ο Alexander.

 

Με πληροφορίες του Guardian