Drones σώζουν ζωές στις ισπανικές παραλίες

Drones σώζουν ζωές στις ισπανικές παραλίες Facebook Twitter
0

Οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης τον Ιούλιο είναι εντυπωσιακές. Δείχνουν έναν 15χρονο που αντιμετωπίζει δυσκολίες στα κύματα. Το drone πετά πιο κοντά και του κατεβάζει ένα σωσίβιο, παρόμοιο με τα σωσίβια στα αεροπλάνα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο νεαροί παρολίγο να πνιγούν. Το κορίτσι είχε ήδη καταπιεί πολύ νερό, λέει ένας ναυαγοσώστης στην ισπανική τηλεόραση.

Με την υποστήριξη του drone στο αγόρι, οι ναυαγοσώστες μπόρεσαν να φροντίσουν αμέσως το κορίτσι.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε drone διάσωσης. Πέρυσι τα drones βοήθησαν στην πρόληψη χειρότερων καταστάσεων σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις. Τότε όμως μόνο δέκα drones βρίσκονταν σε διάφορες παραλίες στην περιφέρεια της Βαλένθια σε μια δοκιμαστική επιχείρηση. Σήμερα είναι είκοσι. Τα μη στελεχωμένη αεροσκάφη, σε μέγεθος μπάλας του ποδοσφαίρου και χρώμα πορτοκαλί ελέγχονται από εκπαιδευμένους πιλότους drone.

Πιο γρήγορο το drone στη διάσωση

Ο Μικέλ Ανχέλ Πέδρερ είναι ένας από αυτούς. Το στοίχημα είναι κάποια δευτερόλεπτα που είναι αποφασιστικής σημασίας, όπως λέει.

Οι ναυαγοσώστες μπορούν να αναλάβουν δράση πιο ήρεμα και δεν χρειάζεται να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο άσκοπα. Ο Αντριάν Πλάζα είναι επικεφαλής της εταιρείας που ανέπτυξε το drone διάσωσης: «Κατεβάζουμε τη βοήθεια από ύψος τριών μέτρων, οι αεραγωγοί μένουν πάνω από το νερό και οι ναυαγοσώστες έρχονται με το τζετ σκι ελεγχόμενα».

Το drone μπορεί να προλάβει έναν πιθανό πνιγμό σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, οι ναυαγοσώστες χρειάζονται έως και δυόμισι λεπτά, ανάλογα με την περίσταση. 

Τα drones χρησιμοποιούνται και σε άλλες παραλίες, σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, αλλά μέχρι στιγμής μόνο για επιτήρηση. Μετά τις θετικές εμπειρίες όμως στη Βαλένθια, αυτό σύντομα θα μπορούσε να αλλάξει.

Πηγή Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM