Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον προειδοποίησε πως οι φονικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα του ίσως συνεχίσουν να καίνε για μήνες.

 

Ο ίδιος ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας υπηρεσίας επαναφοράς που θα συνδράμει όσους πληγέντες έχασαν σπίτια και επιχειρήσεις στις φλόγες.

 

Εν είδει προαναγγελίας για το ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη, ο Μόρισον τόνισε πως οι φωτιές ίσως εξακολουθήσουν να μαίνονται για μήνες ακόμα ενώ η νεοσυσταθείσα υπηρεσία ενδεχομένως θα βρίσκεται σε λειτουργεία για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Δραματική προειδοποίηση από τον Αυστραλό πρωθυπουργό: Οι φωτιές ίσως να μαίνονται για μήνες ακόμα

 

Δραματική προειδοποίηση από τον Αυστραλό πρωθυπουργό: Οι φωτιές ίσως να μαίνονται για μήνες ακόμα

 

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, τον Σεπτέμβριο. Αυτό το Σαββατοκύριακο δε, η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα Καμπέρα καταγράφηκε ως η χειρότερη σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Ο ίδιος ο Μόρισον, πάντως, βρίσκεται στο επίκεντρο μαζικών επικρίσεων ως «απών» στην εθνική αυτή τραγωδία που έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους και την αποτέφρωση δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων γης.

 

Δραματική προειδοποίηση από τον Αυστραλό πρωθυπουργό: Οι φωτιές ίσως να μαίνονται για μήνες ακόμα

 

Οι πολίτες κατηγορούν τον Μόρισον πως έκανε διακοπές στη Χαβάη τον περασμένο μήνα, ενώ η Αυστραλία ήταν στο πρώιμο στάδιο μιας από τις πιο καταστροφικές περιόδους πυρκαγιών. Αλλά η οργή εναντίον του Μόρισον έχει ρίζες στην ευρύτερη πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός και αφορά όχι μόνο την ατελέσφορη απάντησή του στις πυρκαγιές, αλλά και το ότι είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο Μόρισον έχει υποβαθμίσει τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών της Αυστραλίας, ακόμα και όταν η χώρα είχε ζήσει το πιο καυτό και ξηρό έτος. Έχει επίσης κατηγορηθεί πως αγνοεί τις εκκλήσεις να τερματίσει την εξόρυξη άνθρακα, δίνοντας προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα και δείχνοντας αφοσίωση σε ένα ισχυρό λόμπι. Επιπλέον αντιτάχθηκε στη φορολόγηση των εκπομπών αερίων ή στη λήψη άλλων σημαντικών βημάτων για τη μείωση τους, αν και η πλειοψηφία των Αυστραλών λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ισχυρότερη δράση.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr