Δραματική η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας με εκατοντάδες μετανάστες

Σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας Facebook Twitter
gov.pl
0

Δραματικές εικόνες εκτυλίσσονται στα σύνορα της Πολωνίας, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν στη χώρα από την Λευκορωσία.

Βίντεο δείχνουν ανθρώπους κοντά στον φράχτη από συρματοπλέγματα με ορισμένους να προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία. Όπως αναφέρει το BBC, η πολωνική κυβέρνηση έχει τοποθετήσει 12.000 στρατιώτες στα σύνορα, κατηγορώντας την Λευκορωσία ότι ωθεί τους μετανάστες προς τα σύνορα, χαρακτηρίζοντάς το ως εχθρική δραστηριότητα.

Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την Μέση Ανατολή, που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις χώρες τους από τη Λευκορωσία τους τελευταίους μήνες.

Το βράδυ έγινε, σύμφωνα με την Πολωνία, αποκρούστηκε η πρώτη απόπειρα εισόδου μεταναστών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Piotr Wawrzyk, κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να ενορχηστρώσει ένα μεγάλο επεισόδιο κοντά στην Kuznica Bialostocka, ένα χωριό κοντά στα σύνορα. «Δημιουργώντας μια τεχνητή οδό μετανάστευσης και εκμεταλλευόμενη κυνικά τους μετανάστες, ο Λουκασένκο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία και να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Μινσκ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πολωνική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Αργότερα, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Mariusz Blaszczak, δήλωσε ότι η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τον αυταρχικό πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι διευκόλυνε την εισροή ως αντίποινα κατά των κυρώσεων. 

Οι συνθήκες για τους μετανάστες στα σύνορα είναι πάρα πολύ δύσκολες, ενώ εκφράζονται φόβοι για την ασφάλειά τους για τον χειμώνα, όπου επικρατούν θερμοκρασίες υπό το 0.

Καθώς εκδιώκονται συνοπτικά από την Πολωνία και η Λευκορωσία αρνείται να τους επιτρέψει να επιστρέψουν, οι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και παγώνουν στα δάση, με αρκετούς να έχουν πεθάνει από υποθερμία.

Ο Πολ Άνταμς του BBC συνάντησε μια ομάδα Σύριων φίλων στα 20 τους που είχαν ξεμείνει από φαγητό και νερό και παρά τις συνθήκες παγετού δεν τόλμησαν να ανάψουν φωτιά από φόβο μήπως καταλήξουν σε κέντρο κράτησης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ