No.1

Δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: Συγχώρεση από τη χήρα του αμάχου που σκότωσε ζήτησε ο Ρώσος στρατιώτης

Russian soldier asks Ukrainian widow to forgive him during first war crimes trial Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ρώσος στρατιώτης που είναι ο κατηγορούμενος στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του 62χρονου που σκότωσε. 

Ο 21χρονος Βαντίμ Σισιμαρίν δικάζεται στο Κίεβο και χθες, Τετάρτη, δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία ενός άοπλου 62χρονου αμάχου, στο χωριό Τσουπακίβκα της βορειοανατολικής Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου. 

«Παραδέχομαι την ευθύνη μου… σας ζητώ να με συγχωρέσετε», είπε σήμερα στη χήρα, Κατερίνα Σαλίποβα. Ντυμένος με φόρμα, το ξυρισμένο κεφάλι του χαμηλωμένο, μιλούσε ήρεμα αλλά φαινόταν έντρομος, περιγράφει το Reuters για τον 21χρονο που υπηρετούσε σε μονάδα αρμάτων μάχης. 

Η Σαλίποβα κατέθεσε στο δικαστήριο ότι άκουσε πυροβολισμούς από μακριά και φώναξε τον σύζυγό της. «Έτρεξα στον σύζυγό μου, ήταν ήδη νεκρός. Πυροβολημένος στο κεφάλι. Ούρλιαξα, ούρλιαξα τόσο πολύ», περιέγραψε. Είπε πως το θύμα ήταν άοπλο και φορούσε πολιτικά ρούχα. 

Η χήρα δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν έχει ένσταση αν ο Σισιμαρίν σταλεί στη Ρωσία, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για να πάρουμε «τα αγόρια μας» από τη Μαριούπολη, αναφερόμενη στους εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν. 

«Πυροβόλησα μια μικρή ριπή, τρεις ή τέσσερις σφαίρες», είπε στο δικαστήριο ο 21χρονος. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει την εντολή που του έδωσαν, η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου, απάντησε αρνητικά. 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Σισιμαρίν και άλλοι τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν προς ένα ΙΧ και το έκλεψαν, για να διαφύγουν όταν το κονβόι τους δέχθηκε επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις. Οδήγησαν έως το χωριό Τσουπακίβκα, όπου είδαν έναν άοπλο κάτοικο στο ποδήλατό του, ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνο. 

Άλλος στρατιώτης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, διέταξε τον Σισιμαρίν να σκοτώσει τον άμαχο, προκειμένου να μην αναφέρει την παρουσία τους εκεί. Ο 21χρονος πυροβόλησε πολλές φορές από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου και ο άμαχος πέθανε επί τόπου. 

Το Κρεμλίνο έχει πει ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για τη δίκη και πως η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει τη δυνατότητα της Μόσχας να παρέχει νομική βοήθεια. 

Ερωτηθείς για τη δίκη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε στο Reuters: «Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση και η ικανότητα (της Ρωσίας) να παράσχει βοήθεια είναι περιορισμένη, εξαιτίας της απουσίας διπλωματικής αποστολής μας (στην Ουκρανία)». 

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για θηριωδίες και βαναυσότητα σε βάρος των αμάχων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα οι ουκρανικές αρχές έχουν αναφερθεί στην ταυτοποίηση περίπου 10.000 πιθανών εγκλημάτων πολέμου. 

«Θεωρούμε απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τέτοιοι όροι, Πολλές από τις περιπτώσεις για τις οποίες μιλά η Ουκρανία είναι προφανώς ψευδείς και οι πιο εξωφρενικές είναι στημένες, όπως έχουν αποδείξει πειστικά οι ειδικοί μας», υποστήριξε ο Πεσκόφ. 
 

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM