Δικαστής μπλόκαρε στο «παρά πέντε» το νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων στο Μιζούρι

Δικαστής μπλόκαρε στο «παρά πέντε» το νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων στο Μιζούρι Facebook Twitter
0

Αμερικανικός ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά έναν νέο νόμο που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις στην πολιτεία του Μιζούρι, μετά από οκτώ εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Η εξέλιξη έρχεται κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», καθώς ο νόμος επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη. Η νομοθεσία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από οκτώ εβδομάδες κύησης, εκτός από περιπτώσεις ιατρικής έκτακτης ανάγκης.

Ο αμερικανός δικαστής Howard Sachs δήλωσε ότι ο νόμος δεν πρόκειται να εκτελεστεί και σημειώνει πως ενώ τα ομοσπονδιακά δικαστήρια θα πρέπει γενικά να είναι πολύ προσεκτικά πριν από την καθυστέρηση της εφαρμογής των νόμων μιας πολιτείας, αυτό μπορεί να αλλάξει όταν η νομοθεσία φαίνεται να σχεδιάζεται, όπως εδώ, ως διαμαρτυρία εναντίον των αποφάσεων των ανώτατων δικαστηρίων».

Ο φορέας παροχής υγειονομικής περίθαλψης Planned Parenthood και η Ένωση Αμερικανών Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) άσκησαν αγωγή εναντίον του Μιζούρι τον περασμένο μήνα σχετικά με το νόμο, ο οποίος απαγορεύει επίσης τις αμβλώσεις που ζητούνται λόγω της φυλής, του φύλου ή της αναπηρίας του εμβρύου και τις καθιστά κακούργημα για τους γιατρούς που παραβιάζουν το νόμο.

Ο νόμος δηλώνει ότι το Μιζούρι είναι ένα «καταφύγιο ζωής που προστατεύει τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά τους». Δεν κάνει εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας και περιλαμβάνει μια διάταξη που θα μπορούσε να προκαλέσει απαγόρευση έκτρωσης σε εθνικό επίπεδο εάν το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση  Roe V. Wade. του 1973 η οποία καθιέρωσε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Η άμβλωση είναι ένα από τα πιο διχαστικά πολιτικά ζητήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετές συντηρητικές πολιτείες έχουν εγκρίνει περιοριστικούς νόμους σχετικά με την άμβλωση φέτος, ελπίζοντας ότι η νομική τους αντίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση του συνταγματικού ζητήματος από το ανώτατο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι της πολιτείας του Μιζούρι μπορούν τώρα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστή και θα το κάνουν. Λένε ότι η προστασία της εμβρυϊκής ζωής και η προστασία των γυναικών είναι ο στόχος του κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας θαλάσσιες οδούς

Διεθνή / Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία

Η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα εναλλακτικές οδούς για να εξάγει αγαθά προς την Ευρώπη χωρίς να περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην περιοχή
LIFO NEWSROOM