Δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο του ξενοδοχείου του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βερολίνο

Δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο του ξενοδοχείου του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βερολίνο Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερμανική Δικαιοσύνη διέταξε το κλείσιμο του ξενοδοχείου του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βερολίνο.


Ειδικότερα, το ξενοδοχείο City Hostel, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα διάσημα αξιοθέατα του Βερολίνου, αποτελεί και το ίδιο πόλο έλξης για τους τουρίστες, μόνο και μόνο λόγω των δεσμών του με τη Βόρειο Κορέα. Τουλάχιστον έως σήμερα, διότι η γερμανική δικαιοσύνη διέταξε το κλείσιμό του.

Σήμερα εκδικαζόταν η αγωγή που είχε καταθέσει η EGI Gmbh, διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου κατά των δημοτικών αρχών του πολυτελούς προαστίου Μίτε, στο κέντρο του Βερολίνου, κατηγορώντας τις πως επιχειρούν να την εκπαραθυρώσουν στο όνομα των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Βορείου Κορέας.

Μολαταύτα, το δικαστήριο όχι μόνον απέρριψε την αγωγή της, αλλά επιπλέον διέταξε το κλείσιμο του ξενοδοχείου. Η διαχειρίστρια εταιρεία του City Hostel βέβαια δικαιούται να ασκήσει έφεση.

Μόλο που αρνείται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, η EGI, που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην Τουρκία, όπου είναι ιδιοκτήτρια πολλών ακινήτων, τονίζει πως «επιφυλάσσεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της με όλα τα μέσα που διαθέτει». Μάλιστα, ο δικηγόρος της τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πως από το 2017 δεν καταβάλλει ενοίκια και πως το «μισθωτήριό της» δεν μπορεί να ακυρωθεί.

Χτισμένο σχεδόν δίπλα στα μεγάλα αξιοθέατα της πόλης, την Πύλη του Βραδεμβούργου και το διάσημο πέρασμα CheckpPoint Charlie, το ξενοδοχείο με τα περίπου 100 δωμάτια καταγράφει μάλλον θετικά σχόλια από τους πελάτες του, παρά τις κάποιες επικρίσεις του για το επίπεδο της καθαριότητάς του. Άλλωστε, με κόστος δωματίου από 17 έως 30 ευρώ τη βραδιά, είναι δύσκολο να βρεις καλύτερο κατάλυμα και μάλιστα στο καθαυτό κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Το πενταώροφο κτήριο του ξενοδοχείου και τα 6.000 τ.μ που κατέχει, στα χρόνια του Σιδηρού Παραπετάσματος, στέγαζε την πρεσβεία της Βορείου Κορέας. Εκεί στεγάζονταν κι οι οικογένειες των βορειοκορεατών διπλωματών. Μετά την πτώση του Τείχους, η πρεσβεία είχε αρχίσει να υπενοικιάζει ορισμένα από τα δωμάτια, καθώς και θέσεις στάθμευσης στα υπόγειά του.

Από το 2004 τη διαχείρισή του ανέλαβε μία εταιρεία, η οποία το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο, αποστέλλοντας κάθε μήνα το ενοίκιο των 38.000 ευρώ στην κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ. Όπως ενδεικτικά έγραφε το περασμένο καλοκαίρι η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, «πουθενά αλλού, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, δεν θα μπορούσε να βγάλει λεφτά η Βόρειος Κορέα από το Βερολίνο».

Είναι τούτα τα έσοδα, που εξόργισαν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που από το 2017 αξιώνει το κλείσιμο του ξενοδοχείου. Για τον σκοπό αυτό, οι αρχές συνάρτησαν τη δράση τους με την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ του 2016, που στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων απαγορεύει στη Βόρειο Κορέα να χρησιμοποιεί και να επωφελείται από τις πρεσβείες της για άλλους σκοπούς πλην του διπλωματικού ρόλου της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να μην ταξιδεύουν στους δρόμους που οδηγούν στα κέντρα παροχής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τους «ζώνες μάχης

Διεθνή / Γάζα: Μη χρησιμοποιείτε δρόμους προς τα κέντρα βοήθειας, λέει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραηλινού στρατού κοντά σε κέντρα διανομής τροφίμων της GHF - Ο ΟΗΕ μιλά για εγκλήματα πολέμου, ενώ συνεχίζεται η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.
LIFO NEWSROOM
«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM