Διεθνής Αμνηστία: «Οι ηγεσίες διαψεύδουν τις ελπίδες των λαών τους»

Διεθνής Αμνηστία: «Οι ηγεσίες διαψεύδουν τις ελπίδες των λαών τους» Facebook Twitter
0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος του και να δείξει το ίδιο θάρρος με τους αντικαθεστωτικούς σε χώρες όπως η Συρία και αποδεικνύεται «όλο και περισσότερο ακατάλληλο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για το 2011.

«Οι λαοί εξεγείρονται με κίνδυνο τη ζωή τους. Δυστυχώς οι ηγεσίες τους, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τους διαψεύδουν» τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται ειδικά στην ανικανότητα του ΟΗΕ να τερματίσει τις βιαιότητες στη Συρία, που από τον Μάρτιο του 2011 έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζουν να βάζουν πρώτα τα πολιτικά και εμπορικά τους συμφέροντα και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα» καταγγέλλει ο Σέτι, κάνοντας λόγο για «προδοσία σε βάρος του συριακού λαού».

Η οργάνωση επικρίνει την Ρωσία και την Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου που έθεσαν βέτο σε δύο αποφάσεις που καταδίκαζαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς Άσαντ, αλλά και την Ινδία, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική που «που συχνά σιωπούν δείχνοντας συνενοχή».

«Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέπεμψε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την υπόθεση του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, δεν πήρε ανάλογα μέτρα εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αν και υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας των συριακών δυνάμεων ασφαλείας» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη, «οι διαδηλωτές έχουν επείγουσα ανάγκη προστασίας από την πολιτική που εφαρμόζουν οι ηγέτες» των δύο χωρών.

«Το θάρρος που έδειξαν οι διαδηλωτές την περασμένη χρονιά είναι τόσο μεγάλο όσο και η απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν έχει προσαρμοστεί (στις καταστάσεις), δείχνει χαμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες» προσθέτει.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον ΟΗΕ να υιοθετήσει μια «ισχυρή συνθήκη» για το εμπόριο όπλων στη διάρκεια διάσκεψης τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη.

«Ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς ηγέτες να βάλουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντά τους» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

«Αν δεν υπάρξει μια τέτοια συνθήκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα φαίνεται σαν να έχει αποτύχει στο ρόλο που έχει αναλάβει να διαφυλάξει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» καταλήγει η οργάνωση.

Στην έκθεση η οργάνωση αναφέρθηκε στα «πραγματικά συνταρακτικά» γεγονότα του 2012, λέγοντας ότι αυτά αποδείχτηκαν ορόσημο για τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τους διαδηλωτές να έρχονται σε αντιπαράθεση με κυβερνήσεις θέλοντας να δείξουν ότι η αλλαγή μπορεί γίνει πραγματικότητα.

«Στην αρχή του 2012 τίποτε δεν έδειχνε πως η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά της δράσης» τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM