Διαπραγματεύσεις: Η Ρωσία υποσχέθηκε να περιορίσει τις επιχειρήσεις, η Ουκρανία πρότεινε ουδετερότητα

Διαπραγματεύσεις: Η Ρωσία υποσχέθηκε να περιορίσει τις επιχειρήσεις, η Ουκρανία πρότεινε ουδετερότητα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ρωσία υποσχέθηκε να περιορίσει δραστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της γύρω από το Κίεβο και το Τσέρνιχιβ, ενώ η Ουκρανία πρότεινε ουδέτερο καθεστώς, με διεθνείς εγγυήσεις για την προστασία της, στις σημερινές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην Κωνσταντινούπολη. 

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι πρότειναν ένα καθεστώς υπό το οποίο η χώρα τους δεν θα ενταχθεί σε συμμαχίες, ούτε θα φιλοξενήσει βάσεις ξένων στρατευμάτων, αλλά η ασφάλειά της θα εγγυάται με όρους παρόμοιους με το «Άρθρο 5», εκείνο του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα. 

«Συνθήκη για εγγυήσεις ασφαλείας με ένα ενισχυμένο αντίστοιχο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Οι εγγυήτριες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία κτλ.), νομικά εμπλέκονται ενεργά στην προστασία της Ουκρανίας από την όποια επιθετικότητα. Εφαρμογή μέσω δημοψηφίσματος και των κοινοβουλίων των εγγυητριών χωρών», έγραψε στο Twitter μετά τις συνομιλίες ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής του Κιέβου. 

Οι Ουκρανοί επίσης ανέφεραν το Ισραήλ, τον Καναδά και την Πολωνία ανάμεσα στις χώρες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να παρασχεθούν αυτές οι εγγυήσεις, σύμφωνα με το Reuters. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για την Κριμαία- που έχει προσαρτήσει η Ρωσία- και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο στην περίπτωση απόλυτης κατάπαυσης πυρός, δήλωσαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές. 

«Αν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές θέσεις- που για εμάς είναι οι πιο θεμελιώδεις- τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση στην πραγματικότητα να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως μη μέλος του μπλοκ και μη πυρηνική χώρα, με τη μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Ολεξάντερ Τσάλι. 

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στα εδάφη μας, όπως και στρατιωτικές δυνάμεις και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικές- πολιτικές συμμαχίες», επεσήμανε. Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιούνται με τη συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών, συμπλήρωσε. 

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν ότι υπάρχει αρκετό υλικό στις προτάσεις τους για να εγγυάται μία συνάντηση ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Περιορισμός των επιχειρήσεων»

Από την πλευρά της Μόσχας, ο υφυπουργός υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, δήλωσε ότι η Ρωσία αποφάσισε να περιορίσει τις μάχες κοντά στο Κίεβο και το Τσέρνιχιβ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διάλογο. 

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε ουσιαστική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση του Κιέβου και του Τσερνίχιβ», δήλωσε. 

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίσκι, χαρακτήρισε ουσιαστικές τις συνομιλίες. Δήλωσε ότι θα εξετάσει τις ουκρανικές προτάσεις, θα τις μεταφέρει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα δοθεί μια απάντηση. 

Επίσης, ανέφερε ότι είναι πιθανή μια συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι, στο μέλλον. «Μία συνάντησή τους είναι πιθανή ταυτόχρονα και την προκαταρκτική υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης», δήλωσε. 

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν από κοντά οι δύο πλευρές από τις 10 Μαρτίου. Οι ουκρανικές προτάσεις ήταν οι πιο λεπτομερείς που έχει δημοσιοποιήσει έως τώρα το Κίεβο, σημειώνει το Reuters. 

Στην αρχή των συνομιλιών έδωσε το παρών ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τις συζητήσεις καλώντας τις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. 

Οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο έως σήμερα, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η Άγκυρα, συμπλήρωσε, χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατό. 

Τα πιο ακανθώδη ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας αργότερα, ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM