Διαδηλώσεις σε Τουρκία και Αμάν για την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Διαδηλώσεις σε Τουρκία και Αμάν για την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ Facebook Twitter
0

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε συνοικίες του Αμάν όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, αλλά και έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ν' αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πολλοί νέοι κατέβηκαν στους δρόμους του Αμάν, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Μπακάα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τον Τραμπ.

Μεταξύ άλλων ζητούσαν από την κυβέρνηση της Ιορδανίας «να σκίσει» την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με το Ισραήλ. «Κάτω η Αμερική... Η Αμερική είναι η μητέρα του τρόμου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Η χασεμιτική δυναστεία του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας είναι ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Πολλοί κάτοικοι της Ιορδανίας είναι απόγονοι των Παλαιστίνιων προσφύγων, οι οικογένειες των οποίων έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ αλ Μομάνι, δήλωσε στο πρακτορείο Petra ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που όριζαν ότι δεν θα αναγνωριστεί η κατοχή του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ. Το βασίλειο θεωρεί εξάλλου «άκυρες όλες τις μονομερείς ενέργειες επιδίωξη των οποίων είναι να δημιουργηθούν νέα δεδομένα επί του πεδίου».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, τόνισε ότι η απόφαση του Τραμπ μπορεί να έχει «επικίνδυνες συνέπειες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και για τις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη».

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, όμως, και έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Η διαμαρτυρία ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, αν και ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν νομίσματα και άλλα αντικείμενα εναντίον του προξενείου.

«Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση... το να δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει ενέργειες των οποίων δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες και οι οποίες θα πλήξουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

«Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM