Όταν η Paxton Smith σηκώθηκε στο βάθρο για να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησής της στο λύκειο, η ομιλία της υποτίθεται ότι θα αφορούσε την τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης.

 

Όμως η έφηβη άλλαξε τα δεδομένα και αντί του λόγου που είχε ήδη εγκρίνει το σχολείο, μίλησε για τις αμβλώσεις. Και η ομιλία της έγινε viral.

 

Στην πολιτεία της στο Τέξας, πρόσφατα υπογράφηκε νόμος που απαγορεύει την άμβλωση στην περίπτωση που έχουν παρέλθει έξι εβδομάδες κύησης.

 

«Δεν μπορώ να φύγω από αυτό το βάθρο (...) όταν υπάρχει πόλεμος στο σώμα μου», δήλωσε η Paxton στην ομιλία της.

 

Ο νόμος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τον εντοπισμό αυτού που οι αγωνιστές κατά των αμβλώσεων ονομάζουν εμβρυϊκό καρδιακό παλμό, κάτι που οι ιατρικές αρχές όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων λένε ότι είναι παραπλανητικό. Πολλές γυναίκες δεν θα μπορούσαν να ξέρουν ότι είναι έγκυες από τόσο νωρίς.

 

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά όχι για εγκυμοσύνες που οφείλονται σε βιασμό ή αιμομιξία.

 

Όταν υπέγραψε το νομοσχέδιο, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, είπε ότι «εκατομμύρια παιδιά χάνουν το δικαίωμά τους στη ζωή κάθε χρόνο λόγω άμβλωσης» και «στο Τέξας εργαζόμαστε για να σώσουμε αυτές τις ζωές».

 

Οι γιατροί και οι ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν επικρίνει έντονα το νέο νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο εάν δεν σταματήσει δικαστικά.

 

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, είναι λάθος να μιλάω για οτιδήποτε άλλο, παρά γι' αυτό αυτό που με επηρεάζει σήμερα, εμένα και εκατομμύρια άλλες γυναίκες», είπε η Paxton στους συμμαθητές της.


«Έχω όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες. Κάθε κορίτσι εδώ κάνει. Έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή δουλεύοντας για το μέλλον μας. Χωρίς τη συγκατάθεσή μας ή τη συμβολή μας, ο έλεγχός για το μέλλον μας μάς έχει αφαιρεθεί». είπε.

 

«Είμαι τρομοκρατημένη στην ιδέα πως αν τα αντισυλληπτικά μου αποτύχουν, ότι αν με βιάσουν, οι ελπίδες και οι προσδοκίες, οι προσπάθειες και τα όνειρά μου δεν θα έχουν πλέον σημασία», πρόσθεσε.

 

Σημείωσε πως είναι «απάνθρωπο» να αφαιρεθεί η αυτονομία που έχει για το σώμα της. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα «πρόβλημα που δεν μπορεί να περιμένει».

 

«Ένας πόλεμος για τα δικαιώματα των δικών σας μητέρων, ένας πόλεμος για τα δικαιώματα των αδελφών σου, ένας πόλεμος για τα δικαιώματα των κοριτσιών σου. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί», κατέληξε.

 

Η ομιλία έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές στο YouTube, το Twitter και το TikTok, αποσπώντας επαίνους.

 

Η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια για προεδρία του 2016, έγραψε στο Twitter πως αυτό χρειαζόταν κότσια. «Σε ευχαριστώ Paxton που δεν μένεις σιωπηλή».

 

Η ανεξάρτητη σχολική περιοχή του Richardson, στην οποία ανήκει το σχολείο Lake Highlands, ανέφερε ότι θα επανεξετάσει τα πρωτόκολλα ομιλίας των μαθητών πριν από τις μελλοντικές τελετές αποφοίτησης.

 

«Το περιεχόμενο του μηνύματος κάθε μαθητή είναι η ιδιωτική, εθελοντική έκφραση του και δεν αντικατοπτρίζει την υποστήριξη, τη θέση ή την έκφραση της περιοχής» ανέφερε σε δήλωσή της η ανεξάρτητη αρχή στο CBS.

 

 

Με πληροφορίες του BBC