Δεκάδες μετανάστες νεκροί σε νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Δεκάδες μετανάστες νεκροί σε νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA/GIUSEPPE LAMI
0

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Λιβύης, όπως αναφέρουν, οι διασωθέντες που αποβιβάστηκαν την Δευτέρα στο Ποτσάλο, της κάτω Ιταλίας.  

Σύμφωνα με τους πρόσφυγες, η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν έχασε τη μηχανή της και άρχισε να γεμίζει νερό, μερικές ώρες αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη. Μέσα στον πανικό τους κάποιοι πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν, ενώ άλλοι ποδοπατήθηκαν, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα 20 με 30 άνθρωποι να χάσουν συνολικά τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο πτώματα.

Οι αφίξεις προσφύγων στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο φέτος, φτάνοντας μέχρι στιγμής τις 60.000 και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερους από 1.700 νεκρούς ή αγνοούμενους. Περισσότερα από 50 πτώματα έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες , ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεκάδες ακόμη είναι νεκροί, επεσήμανε ο ΟΗΕ.


Μια δεύτερη ομάδα επιζώντων από τη φουσκωτή βάρκα είπε στην UNHCR ότι 82 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πεθάνει αφού έπεσαν στο νερό όταν η βάρκα τους ξεφούσκωσε την προηγούμενη Τετάρτη.


Την ίδια ημέρα 33 πτώματα περισυνελέγησαν, ανάμεσα στα οποία και αυτά 13 γυναικών και 7 παιδιών, όταν μια ξύλινη βάρκα αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα περίπου 200 άνθρωποι να πέσουν στο νερό την ώρα που ξεκινούσε η επιχείρηση για τη διάσωσή τους.


Οι πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τις οικονομικές δυσκολίες στην Αφρική έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο θαλάσσιος δρόμος είναι ο μόνος που διαθέτουν για να ξεφύγουν από τις κακοποιήσεις και την αιχμαλωσία στη Λιβύη, όπου διακινητές δρουν ανενόχλητοι.


«Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το Σαββατοκύριακο στη Λαμπεντούζα είχαν τραύματα από σφαίρες», κατήγγειλε ο Μπάμπαρ Μπάλοχ, εκπρόσωπος της UNHCR από τη Γενεύη.


«Ένας άνδρας είπε στο προσωπικό μας ότι δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι από μέλη πολιτοφυλακών της Λιβύης, οι οποίοι επίσης του έκλεψαν τα υπάρχοντά του», πρόσθεσε.


«Ένας άλλος άνδρας δέχθηκε μια σφαίρα στο χέρι και βασανίστηκε από έναν διακινητή προκειμένου να του αποσπάσει χρήματα. Πολλοί επιζώντες έχουν επίσης αναφέρει ότι έχουν δει φίλους τους να πυροβολούνται ή να σκοτώνονται στη Λιβύη», επεσήμανε τέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM