Δασμοί Τραμπ: Η Κίνα προαναγγέλλει «αντίμετρα» - Ο Καναδάς λέει πως θα ανταποδώσει

Δασμοί Τραμπ: Η Κίνα προαναγγέλλει «αντίμετρα» - Ο Καναδάς λέει πως θα ανταποδώσει Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση της Κίνας ανήγγειλε σήμερα πως θα λάβει «αντίμετρα», μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως οι τελωνειακοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 20%.

«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη για το μέτρο αυτό κι εναντιώνεται σθεναρά σ’ αυτό. Θα λάβει αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως επρόκειτο να ανταποδώσει τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε χθες Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα που επιβάλλει πλέον επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 20% στα κινεζικά αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ρεπουμπλικάνος δεν έπαυε να επαναλαμβάνει πως η έκφραση τελωνειακοί δασμοί είναι η «αγαπημένη» του.

Έχει εκφράσει την πρόθεση να τους χρησιμοποιήσει για να ισορροπήσει το ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ, να χρηματοδοτήσει εν μέρει τη μείωση των φόρων που εξήγγειλε και να επιβάλλει τον «σεβασμό» από πλευράς των εταίρων της χώρας του.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο πως δεν πράττει αρκετά για να καταπολεμήσει τη διακίνηση φαιντανύλης, πολύ ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς το οποίο ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους Αμερικανών από υπερβολική δόση κάθε χρόνο. Του καταλογίζει «laisser-faire».

Ο Καναδάς θα ανταποδώσει τους δασμούς

Ο Καναδάς θα εφαρμόσει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από σήμερα, σε αντίποινα σ’ αυτούς που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, κρίνοντας ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί αυτά τα μέτρα» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Αν οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ τεθούν σε ισχύ, ο Καναδάς θα ανταποδώσει από τα μεσάνυχτα (σ.σ. τοπική ώρα), εφαρμόζοντας τελωνειακούς δασμούς 25% σε αμερικανικά εμπορεύματα (αξίας) 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων», εξήγησε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.

Οι δασμοί αυτοί «θα παραμείνουν σε ισχύ» όσο εφαρμόζονται οι αμερικανικοί κι αν η Ουάσιγκτον δεν τους αναστείλει, «συζητάμε (...) με τις επαρχίες και τις περιοχές» του Καναδά για την υιοθέτηση κι άλλων μέτρων, «μη δασμολογικών», πρόσθεσε ο κ. Τριντό.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Οι Ρώσοι για πρώτη φορά έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Η Ρωσία έκανε πρώτη φορά σημαντικές παραχωρήσεις για να τελειώσει ο πόλεμος

«Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι ούτε η Ρωσία ή η Ουκρανία έχουν συμφέρον να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Υπό ποιους όρους o Πόύτιν θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Διεθνή / Υπό ποιους όρους η Ρωσία θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Την ώρα που διεθνείς αναλυτές βλέπουν πως η Ρωσία καθυστερεί κάθε σχέδιο, για συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διορία δύο εβδομάδων στον Ρώσο πρόεδρο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του
LIFO NEWSROOM
Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Διεθνή / Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Σχεδόν το 11% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πλέον ότι εργάζεται τέσσερις ημέρες σε πλήρη και μερική απασχόληση, σύμφωνα με ανάλυση
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Διεθνή / Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις πιέσεις για παραχώρηση εδαφών στο Ντονμπάς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Διεθνή / Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Η πολιτική Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ αναγκάζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ασφάλειας στην Ασία, προκαλώντας αβεβαιότητα για την περιφερειακή σταθερότητα
THE LIFO TEAM