Δασμοί Τραμπ: Η Κίνα προαναγγέλλει «αντίμετρα» - Ο Καναδάς λέει πως θα ανταποδώσει

Δασμοί Τραμπ: Η Κίνα προαναγγέλλει «αντίμετρα» - Ο Καναδάς λέει πως θα ανταποδώσει Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση της Κίνας ανήγγειλε σήμερα πως θα λάβει «αντίμετρα», μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως οι τελωνειακοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 20%.

«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη για το μέτρο αυτό κι εναντιώνεται σθεναρά σ’ αυτό. Θα λάβει αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως επρόκειτο να ανταποδώσει τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε χθες Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα που επιβάλλει πλέον επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 20% στα κινεζικά αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ρεπουμπλικάνος δεν έπαυε να επαναλαμβάνει πως η έκφραση τελωνειακοί δασμοί είναι η «αγαπημένη» του.

Έχει εκφράσει την πρόθεση να τους χρησιμοποιήσει για να ισορροπήσει το ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ, να χρηματοδοτήσει εν μέρει τη μείωση των φόρων που εξήγγειλε και να επιβάλλει τον «σεβασμό» από πλευράς των εταίρων της χώρας του.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο πως δεν πράττει αρκετά για να καταπολεμήσει τη διακίνηση φαιντανύλης, πολύ ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς το οποίο ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους Αμερικανών από υπερβολική δόση κάθε χρόνο. Του καταλογίζει «laisser-faire».

Ο Καναδάς θα ανταποδώσει τους δασμούς

Ο Καναδάς θα εφαρμόσει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από σήμερα, σε αντίποινα σ’ αυτούς που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, κρίνοντας ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί αυτά τα μέτρα» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Αν οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ τεθούν σε ισχύ, ο Καναδάς θα ανταποδώσει από τα μεσάνυχτα (σ.σ. τοπική ώρα), εφαρμόζοντας τελωνειακούς δασμούς 25% σε αμερικανικά εμπορεύματα (αξίας) 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων», εξήγησε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.

Οι δασμοί αυτοί «θα παραμείνουν σε ισχύ» όσο εφαρμόζονται οι αμερικανικοί κι αν η Ουάσιγκτον δεν τους αναστείλει, «συζητάμε (...) με τις επαρχίες και τις περιοχές» του Καναδά για την υιοθέτηση κι άλλων μέτρων, «μη δασμολογικών», πρόσθεσε ο κ. Τριντό.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM