Brexit: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για αναστολή του βρετανικού κοινοβουλίου

Brexit: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για αναστολή του βρετανικού κοινοβουλίου Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει ότι οι δικαστές θα εκδώσουν «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» την απόφασή του σχετικά με τη νομιμότητα της αμφιλεγόμενης ενέργειας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίας της Βουλής των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρός του, Μπρέντα Χέιλ.

Υπογραμμίζοντας ότι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι 11 δικαστές «δεν είναι απλό», η Λαίδη Χέιλ εξήγησε ότι το Δικαστήριο γνωρίζει ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την απόφασή μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Ο Τζόνσον κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι μόνο ότι έλαβε αυτήν την απόφαση για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ήταν αναγκαία ώστε να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το πολιτικό πρόγραμμά του μετά την ανάρρηση στην πρωθυπουργία, στα τέλη Ιουλίου.

Σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές άκουσαν τα επιχειρήματα των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, των κυβερνήσεων της Ουαλίας και της Σκωτίας και του Βορειοϊρλανδού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρέιμοντ ΜακΚορντ. Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού, θεωρούν μη σύννομη την απόφαση του Τζόνσον.

Ο Τζον Μέιτζορ (πρωθυπουργός μεταξύ 1990-97), στηρίζει την προσφυγή που είχε καταθέσει η επιχειρηματίας και ακτιβίστρια Τζίνα Μίλερ, η οποία όμως είχε απορριφθεί από δικαστήριο του Λονδίνου στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο δικηγόρος του, Λόρδος Έντουαρντ Γκάρνιερ, είπε ότι «οι λόγοι (για το κλείσιμο του κοινοβουλίου) που παρατίθενται στα έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να είναι αληθείς». Είναι «αδιαμφισβήτητο» ότι η απόφαση του πρωθυπουργού «υποκινήθηκε από το πολιτικό συμφέρον του να φροντίσει ώστε να μην υπάρχει κοινοβουλευτική δραστηριότητα κατά την περίοδο πριν από το Συμβούλιο (σύνοδο κορυφής) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019», όπου θα μπορούσε να κριθεί το μέλλον του Brexit, αναφέρει στο γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε.

Ένας άλλος δικηγόρος, ο Τζέιμς Γουλφ, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Σκωτίας, παρατήρησε ότι «δεν παρουσιάστηκε κανένας πειστικός λόγος» για την εξαιρετικά μακρά περίοδο (πέντε εβδομάδες) που θα παραμείνει κλειστό το κοινοβούλιο.

Ο συνήγορος του ΜακΚόρντ (ο γιος του δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς ενωτικούς το 1997) είπε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα πλήξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς θα επανέλθουν τα χερσαία σύνορα και οι έλεγχοι. Η πρόεδρος του δικαστηρίου όμως τον διέκοψε, υπενθυμίζοντας ότι στη δίκη αυτή εξετάζεται μόνο κατά πόσο ήταν νόμιμη η απόφαση αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου. «Δεν μας ενδιαφέρει να ξέρουμε το πότε, πώς και υπό ποιες συνθήκες θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», παρατήρησε.

Η δίκη αυτή φαίνεται ότι έχει συναρπάσει τους Βρετανούς πολίτες: 4,41 εκατομμύρια άνθρωποι εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν απευθείας μέσω του διαδικτύου την πρώτη ημέρα της, την Τρίτη. Σήμερα, κάποιοι περίμεναν υπομονετικά, επί πέντε ώρες, για να μπουν στην αίθουσα και να την παρακολουθήσουν από κοντά, αν και μόνο 30 θέσεις ήταν διαθέσιμες για το κοινό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Διεθνή / Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σχολίασε πως «αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτή την επέμβαση, ο τουρκοκυπριακός λαός θα είχε αντιμετωπίσει μια γενοκτονία»
LIFO NEWSROOM
Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Διεθνή / Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Επιστολή του Γάλλου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του, μετά την παραίτησή του από την εκλογική μάχη - Οι «ιστορικές σχέσεις» ΗΠΑ - Γαλλίας ελπίζω να διατηρηθούν, αναφέρει ο Μακρόν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ