Brexit: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Μπόρις Τζόνσον για συμφωνία με την ΕΕ

Brexit: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Μπόρις Τζόνσον για συμφωνία με την ΕΕ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit δήλωσε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Διαμορφώνεται το περίγραμμα μιας συμφωνίας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», είπε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη βόρεια Αγγλία. Το «γεύμα εργασίας» της Δευτέρας θα γίνει στο Λουξεμβούργο και θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ανάρρηση του Τζόνσον στην πρωθυπουργία, τον Ιούλιο. Ο Τζόνσον θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν επίσης και οι συζητήσεις μεταξύ των ομάδων των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, όπως είπε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε κάποιες ιδέες» για μια λύση όσον αφορά τους υγειονομικούς και φυτουγειονομικούς (SPS) ελέγχους στα ζώα και τα ζωικά προϊόντα στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. «Περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των ομάδων θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς. Ωστόσο η Βουλή των Κοινοτήτων με τον νόμο που πέρασε την περασμένη εβδομάδα, απαιτεί από τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκ νέου την αναβολή του Brexit, αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Αποδοκιμασίες από διαδηλωτές 

«Εργαζόμαστε απίστευτα σκληρά για να πετύχουμε μια συμφωνία», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην ομιλία του αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδοκιμάστηκε από έναν διαδηλωτή, για την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για έναν μήνα.

«Γιατί δεν είσαι μαζί τους στο κοινοβούλιο για να ξεμπλέξετε το κουβάρι που δημιούργησες;» του φώναξε ο ακτιβιστής, ενώ ο Τζόνσον μιλούσε σε τοπικούς αξιωματούχους στο Ρόδεραμ σχετικά με την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις πόλεις. «Θα επιστρέψω με χαρά στο κοινοβούλιο πολύ σύντομα», απάντησε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την ομιλία του. Λίγο αργότερα, από σκηνής, είπε ότι ο άνδρας αυτός εκδιώχθηκε, προσθέτοντας ότι «έφυγε πρόωρα, όχι απαραιτήτως από μόνος του».

Ήταν η τρίτη φορά αυτόν τον μήνα που ο Τζόνσον παρενοχλείται από πολίτες στη βόρεια Αγγλία. Την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που έκανε δηλώσεις στον δρόμο σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, ήρθε αντιμέτωπος με έναν άνδρα που τον διέκοψε λέγοντάς του ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και να διαπραγματεύεται το Brexit. Νωρίτερα σήμερα, μια εξοργισμένη γυναίκα επέκρινε την πολιτική λιτότητας που επέβαλαν οι Συντηρητικοί μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση δηλώνει πλέον ότι η λιτότητα τελείωσε και έχει δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τις δαπάνες. «Πέθαναν άνθρωποι εξαιτίας της λιτότητας», είπε η γυναίκα «κι εσείς έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να μας λέτε ότι η λιτότητα τελείωσε και όλα είναι καλά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM