Brexit: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Μπόρις Τζόνσον για συμφωνία με την ΕΕ

Brexit: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Μπόρις Τζόνσον για συμφωνία με την ΕΕ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit δήλωσε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Διαμορφώνεται το περίγραμμα μιας συμφωνίας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», είπε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη βόρεια Αγγλία. Το «γεύμα εργασίας» της Δευτέρας θα γίνει στο Λουξεμβούργο και θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ανάρρηση του Τζόνσον στην πρωθυπουργία, τον Ιούλιο. Ο Τζόνσον θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν επίσης και οι συζητήσεις μεταξύ των ομάδων των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, όπως είπε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε κάποιες ιδέες» για μια λύση όσον αφορά τους υγειονομικούς και φυτουγειονομικούς (SPS) ελέγχους στα ζώα και τα ζωικά προϊόντα στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. «Περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των ομάδων θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς. Ωστόσο η Βουλή των Κοινοτήτων με τον νόμο που πέρασε την περασμένη εβδομάδα, απαιτεί από τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκ νέου την αναβολή του Brexit, αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Αποδοκιμασίες από διαδηλωτές 

«Εργαζόμαστε απίστευτα σκληρά για να πετύχουμε μια συμφωνία», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην ομιλία του αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδοκιμάστηκε από έναν διαδηλωτή, για την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για έναν μήνα.

«Γιατί δεν είσαι μαζί τους στο κοινοβούλιο για να ξεμπλέξετε το κουβάρι που δημιούργησες;» του φώναξε ο ακτιβιστής, ενώ ο Τζόνσον μιλούσε σε τοπικούς αξιωματούχους στο Ρόδεραμ σχετικά με την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις πόλεις. «Θα επιστρέψω με χαρά στο κοινοβούλιο πολύ σύντομα», απάντησε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την ομιλία του. Λίγο αργότερα, από σκηνής, είπε ότι ο άνδρας αυτός εκδιώχθηκε, προσθέτοντας ότι «έφυγε πρόωρα, όχι απαραιτήτως από μόνος του».

Ήταν η τρίτη φορά αυτόν τον μήνα που ο Τζόνσον παρενοχλείται από πολίτες στη βόρεια Αγγλία. Την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που έκανε δηλώσεις στον δρόμο σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, ήρθε αντιμέτωπος με έναν άνδρα που τον διέκοψε λέγοντάς του ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και να διαπραγματεύεται το Brexit. Νωρίτερα σήμερα, μια εξοργισμένη γυναίκα επέκρινε την πολιτική λιτότητας που επέβαλαν οι Συντηρητικοί μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση δηλώνει πλέον ότι η λιτότητα τελείωσε και έχει δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τις δαπάνες. «Πέθαναν άνθρωποι εξαιτίας της λιτότητας», είπε η γυναίκα «κι εσείς έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να μας λέτε ότι η λιτότητα τελείωσε και όλα είναι καλά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM