Brexit Ωρα Μηδέν: Tα μεσάνυxτα η ΕΕ θα χάσει ένα από τα πιο πλούσια και μεγάλα κράτη της

Brexit Ωρα Μηδέν: Tα μεσάνυxτα η ΕΕ θα χάσει ένα από τα πιο πλούσια και μεγάλα κράτη της Facebook Twitter
Ποιες αλλαγές στην πράξη αναμένεται να φέρει το Brexit από την 1 Φεβρουαρίου
3

Το Brexit θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυκτα της Παρασκευής (ώρα Βρυξελλών) - δηλαδή 1.317 ημέρες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι αλλάζει, όμως, από την 1η Φεβρουαρίου;

Οι καθημερινές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το 2020. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 11 μηνών Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση. Ωστόσο ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρξουν κάποιες πρακτικές αλλαγές.

66 εκατομμύρια κάτοικοι λιγότεροι

Την Παρασκευή τα μεσάνυκτα η ΕΕ θα χάσει για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της, το οποίο είναι ένα από τα πιο πλούσια και πιο μεγάλα της Ένωσης.

Με την αποχώρηση 66 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ θα μειωθεί στα περίπου 446 εκατομμύρια. Το έδαφός της θα μειωθεί κατά 5,5%.

Αν κάποτε η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει στην ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει κανονικά την ενταξιακή διαδικασία.

Οι θεσμοί

Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κατέβει η σημαία της Βρετανίας κάτι που θα συμβολίσει και μια πραγματική αλλαγή: αποχωρώντας από την ΕΕ η Βρετανία θα γίνει «τρίτη χώρα».

Κανένας από τους 73 Βρετανούς ευρωβουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο του 2019 δεν θα επιστρέψει στο Στρασβούργο. 46 από τις έδρες τους θα κρατηθούν για τα νέα κράτη μέλη και οι 27 θα αναδιανεμηθούν σε άλλες χώρες.

Το Λονδίνο δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να προτείνει Ευρωπαίο επίτροπο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα καλείται στις ευρωπαϊκές συνόδους, ενώ τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα συμμετέχουν στις υπουργικές διασκέψεις.

Ως πολίτες τρίτης χώρας οι Βρετανοί δεν θα μπορούν πλέον να εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη λάβει διπλή υπηκοότητα για να μπορέσουν να παραμείνουν στα πόστα τους.

Αντίθετα η Βρετανία θα συνεχίσει να καταβάλει τα χρήματα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Δικαιώματα πολιτών

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,2 εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, 2,9 εκατομμύρια πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού.

Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν της Μάγχης πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα υποδοχής.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν το δικαίωμα αυτό. Για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ οι διαδικασίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η ελευθερία της μετακίνησης θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Οι διαπραγματεύσεις

Η Βρετανία έχει ήδη περάσει πολλά χρόνια να διαπραγματεύεται τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Όμως οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν σε νέα φάση από την Παρασκευή. Ήδη ο Μπαρνιέ συζητά με τα κράτη μέλη για να καθοριστεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, κυρίως στον εμπορικό τομέα.

Αντίθετα με τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που επικυρώθηκε από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εμπορική συμφωνία ίσως να πρέπει να επικυρωθεί από περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

Ωστόσο μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα εξακολουθήσει να υπόκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση ΛΟΑΤΚΙ+ όρων: Το 2025 ως «Έτος της Οικογένειας» και η εντεινόμενη καταστολή

Διεθνή / H Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση ΛΟΑΤΚΙ+ όρων: Το 2025 ως «Έτος της Οικογένειας» και η εντεινόμενη καταστολή

Η τουρκική κυβέρνηση απαγορεύει τη χρήση όρων όπως «κοινωνικό φύλο», «σεξουαλικός προσανατολισμός» και «LGBT» το 2025 - Οι σημαντικότερες επιθέσεις και η κατάσταση των δικαιωμάτων στην Τουρκία
LIFO NEWSROOM
Στα όρια Ινδία-Πακιστάν: Δεκατρεις νεκροί άμαχοι λέει το Νέο Δελχί - Έκρηξη στη Λαχόρη

Διεθνή / Στα όρια Ινδία-Πακιστάν: Δεκατρεις νεκροί άμαχοι λέει το Νέο Δελχί - Έκρηξη στη Λαχόρη

Νέες στρατιωτικές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν στο Κασμίρ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες - Οι εξελίξεις, οι αιτίες της κρίσης και ο κίνδυνος κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 7 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία

Διεθνή / Μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 7 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία

Η μελέτη του Lancet αποκαλύπτει ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί παγκόσμια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας, με ελάχιστη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες.
LIFO NEWSROOM
Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας προσπάθησε πολλές φορές να αποτάξει τον τίτλο του αντιεμβολιαστή, ωστόσο οι πράξεις και τα λόγια του έως σήμερα αποδεικνύουν το αντίθετο
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Επίσης αποχωρούν, αν δεν έχουν αποχωρίσει ήδη, ευρωπαϊκοί οργανισμοί (πχ ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων) που είχαν έδρα το Λονδίνο. Αποχωρούν α ευρωπαϊκές τράπεζες και εταιρείες. Αποχωρούν οι επιδοτήσεις στην αγγλική γεωργια. Αποχωρούν και ευρωπαίοι φοιτητές, Τα δίδακτρα για εκτός ΕΕ πολιτες ήταν οταν σπούδαζα τριπλάσια. Μέχρι να αποχωρήσει και καμμία Σκωτία. Για όλα αυτά μόνο η Βρετανία δακρύζει, οι υπόλοιποι δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλευεται. Η Βρετανία δεν ήταν ποτέ πλήρες μέλος της ΕΕ, και δεν εννοώ μόνο νομισματικά. Ήταν σχεδόν πάντοτε η υποσημείωση στον αστερίσκο. Αν η ΕΕ έτρεμε την αποχώρηση θα είχε εξαντλήσει όλη της την ελαστικότητα δεν θα ελεγε «αχ τι κρίμα, άντε να το τελειώνουμε». Δεν νομίζω να υπάρχει μοχλός πίεσης από την Βρετανία, χάσανε χρονο με θεατρινισμούς, SYRIZA style παλικαριες και τώρα είναι ή the EU way or the hard way. Εγώ πάντως βάζω ένα Pimm’s με σόδα και πάγο, cocumber sandwiches και θα απολαμβάνω την αργή και βασανιστική τους αποχώρηση. Γιατί το κάρμα is a bitch που τρώγεται κρύα.
Η χώρα στην οποία καταρτίστηκε η Magna Carta, η χώρα της Ένδοξης Επανάστασης, της Βιομηχανικής Επανάστασης αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Αυτό κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο μικρότερο και την Ευρώπη λιγότερη.Με θλίβει ότι όσοι επιχαίρουν για αυτό ξεχνάνε για ποιους λόγους αυτό συμβαίνει.