Brexit: O Κόρμπιν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να σταματήσει τον Τζόνσον και την απειλή για έξοδο χωρίς συμφωνία

Brexit: O Κόρμπιν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να σταματήσει τον Τζόνσον και την απειλή για έξοδο χωρίς συμφωνία Facebook Twitter
0

Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία όταν επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων αύριο Τρίτη, θα επαναλάβει ο αρχηγός του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σήμερα.

Κοινοβουλευτικοί που εναντιώνονται στο λεγόμενο no-deal Brexit, οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, καταρτίζουν σχέδια να νομοθετήσουν για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει αυτό το σενάριο. Ο Τζόνσον αντιτείνει ότι οι προσπάθειές του να συνάψει νέα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ θα παρεμποδιστούν εάν επιτύχουν οι προσπάθειες στο Ουέστμινστερ να αποτραπεί το διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Αποφάσισε να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοινώνοντας ότι οι εργασίες της θα ανασταλούν για περίπου έναν μήνα ενόψει της προθεσμίας του Brexit. Ακόμη και εάν εγκριθεί σχέδιο νόμου για την αποτροπή του no-deal, ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Τζόνσον, απέφυγε να δεσμευθεί χθες ότι θα εφαρμοστεί.

Ο Κόρμπιν θα πει σε ομιλία του στο Σάλφορντ, στη βόρεια Αγγλία, ότι η κίνηση του Τζόνσον να ανασταλούν οι εργασίες του κοινοβουλίου αποτελεί «επίθεση στη δημοκρατία στην οποία θα προβληθεί αντίσταση», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου που δημοσιοποιήθηκαν. Αργότερα σήμερα, «θα συνεδριάσει η σκιώδης κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς μας για να σταματήσουμε την καταστροφή του no-deal ενόψει της επανόδου του κοινοβουλίου» αύριο Τρίτη, θα προσθέσει. «Εργαζόμαστε μαζί με άλλα κόμματα για να κάνουμε τα πάντα, ότι χρειάζεται για να απομακρύνουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού», θα διαβεβαιώσει ακόμη ο Κόρμπιν.

Ο Τζόνσον δήλωσε στην εφημερίδα The Sunday Times ότι η επιλογή που έχουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είναι είτε να συνταχθούν με τον Κόρμπιν, που κατ' αυτόν θέλει «να ακυρώσει τη δημοκρατική λαϊκή ετυμηγορία και να βυθίσει τη χώρα στο χάος» ή με αυτούς που θέλουν «να προχωρήσουμε».

Ο Κόρμπιν θα τονίσει στην ομιλία του πως η μάχη για να αποτραπεί το Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα δοθεί ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ και αυτούς που θέλουν να παραμείνει. «Είναι μια μάχη των πολλών εναντίον των λίγων που έκαναν πειρατεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερη εξουσία και πλούτο σε αυτούς στην κορυφή», θα επιχειρηματολογήσει.

Οι Εργατικοί λένε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα προστεθεί στη ζημιά που λένε πως έχει ήδη κάνει η διακυβέρνηση της Βρετανίας από τους Συντηρητικούς τα τελευταία εννιά χρόνια. Η κυβέρνηση των Τόρις από την πλευρά της απορρίπτει τα επιχειρήματα του Κόρμπιν και λέει πως το μόνο που προτείνει είναι «περισσότερη καθυστέρηση και αβεβαιότητα». «Μόνο ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί μπορούν να προσφέρουν την πολιτική ηγεσία που χρειάζεται η Βρετανία, ώστε να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις, και να έρθει η αλλαγή υπέρ της οποίας ψήφισε ο βρετανικός λαός», επέμεινε ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών Πολ Σκάλι.

Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό Brexit των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα παρουσιαστεί αύριο, έχει έναν «πολύ απλό» σκοπό: να εμποδιστεί ο Τζόνσον να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εάν απαιτείται αναγκάζοντάς τον να ζητήσει εκ νέου αναβολή της προθεσμίας. Πάνω από δέκα βουλευτές των Τόρις ενδέχεται να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Εργατικών, τόνισε ο πρώην υπουργός Ρόρι Στούαρτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News χθες.

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί με κάποιους από τους αντάρτες σήμερα για να συζητήσουν τις προσπάθειές του με σκοπό να κλειστεί νέα Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, είπε ο Ντέιβιντ Γκοκ, επίσης πρώην υπουργός. Ο Γκοκ τόνισε, και αυτός σε δηλώσεις του στο Σκάι Νιους, ότι είναι έτοιμος να παραβεί την κομματική πειθαρχία για να εξασφαλίσει ότι θα αποτραπεί η αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Το κυβερνών κόμμα προειδοποίησε τους αντάρτες ότι πρακτικά θα θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος εάν ταχθούν υπέρ νομοσχεδίου για την αποτροπή του no-deal, ανέφερε το Σκάι Νιους επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στους Τόρις. Αυτό σημαίνει πως θα αποπεμφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών, θα γίνουν ανεξάρτητοι βουλευτές και δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι του κόμματος σε περίπτωση εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τα στελέχη των Τόρις που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο — τους λεγόμενους whips — στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM