Βρετανία: Πλήρη δίδακτρα για τους φοιτητές ακόμα και αν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά

Βρετανία: Πλήρη δίδακτρα για τους φοιτητές ακόμα και αν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Πλήρη δίδακτρα, που το ύψος τους ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων ακόμα και αν τα ιδρύματα είναι κλειστά και όλα τα μαθήματα παραδίδονται μέσω διαδικτύου. 

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα των αντιπρυτάνεων για οικονομική ενίσχυση. Τα πανεπιστήμια είχαν ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για έρευνα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την αναμενόμενη μείωση των φοιτητών από το εξωτερικό κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατομμύρια λίρες στα πανεπιστήμια για έρευνα. Σημειώνεται ότι τα 2,6 δισεκατομμύρια λίρες για δίδακτρα από φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα καταβληθούν στα πανεπιστήμια εκ των προτέρων το φθινόπωρο και όχι σε τέσσερις δόσεις κατά τη διάρκεια του έτους, όπως συνηθίζεται. Παράλληλα, μπαίνει πλαφόν στις εισαγωγές των φοιτητών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, και το κάθε ίδρυμα θα μπορεί να δεχθεί μόνο 5% περισσότερους φοιτητές από τον επίσημο στόχο του για την κάθε ακαδημαϊκή χρονιά.

Η υπουργός παιδείας Michelle Donelan δήλωσε ότι το πακέτο «θα ενισχύσει την υποστήριξη των φοιτητών, θα σταθεροποιήσει το σύστημα εισαγωγής και θα μειώσει τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται τα πανεπιστήμια». Ωστόσο, οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώσουν πλήρη δίδακτρα, ακόμη και αν δεν μπορούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις, να χρησιμοποιήσουν τη βιβλιοθήκη ή να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις και societies. «Κατά τους τελευταίους μήνες βλέπουμε να παραδίδονται διαλέξεις μέσω διαδικτύου σε εκπληκτική ποιότητα», είπε η κ. Donelan. «Δεν πιστεύουμε ότι οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα στην επιστροφή χρημάτων εάν η ποιότητα (σ.σ. της εκπαίδευσης) υπάρχει». 

Οι αντιπρυτάνεις που μετέχουν στην Universities UK, χαιρέτησαν την «αναγνώριση από την κυβέρνηση» για τον κεντρικό ρόλο που τα πανεπιστήμια θα παίξουν κατά την «επόμενη ημέρα» και έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα «λεπτομερών μέτρων» που θα προστατεύσουν την έρευνα. Από την πλευρά τους τα πανεπιστήμια του The Russell Group αναφέρουν ότι παραμένει μία πρόκληση πως θα χρηματοδοτηθεί η έρευνα καθώς οι φοιτητές από το εξωτερικό, που πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα, αναμένεται να μειωθούν. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι The Times, το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να εγκρίνει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης στην έρευνα δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και όχι «σε υγιή ιδρύματα που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες αργότερα μέσα στην χρονιά». Από την πλευρά του ο Nick Hillman, διευθυντής του Higher Education Policy Institute, ενός think tank που ασχολείται με ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτίμησε ότι το πακέτο «δεν εξαλείφει την ανάγκη για σκληρές αποφάσεις» και προέβλεψε την απορρόφηση των αδύναμων ιδρυμάτων από τους «ισχυρότερους γείτονες». 

«Κάθε ίδρυμα που αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές προκλήσεις πριν από την πανδημία θα εξακολουθήσει να τις αντιμετωπίζει και, ακόμη και με αυτή τη νέα υποστήριξη, η δομή του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πιθανό να αλλάξει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 



Με πληροφορίες από The Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM