Βρετανία: Πλήρη δίδακτρα για τους φοιτητές ακόμα και αν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά

Βρετανία: Πλήρη δίδακτρα για τους φοιτητές ακόμα και αν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Πλήρη δίδακτρα, που το ύψος τους ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων ακόμα και αν τα ιδρύματα είναι κλειστά και όλα τα μαθήματα παραδίδονται μέσω διαδικτύου. 

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα των αντιπρυτάνεων για οικονομική ενίσχυση. Τα πανεπιστήμια είχαν ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για έρευνα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την αναμενόμενη μείωση των φοιτητών από το εξωτερικό κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατομμύρια λίρες στα πανεπιστήμια για έρευνα. Σημειώνεται ότι τα 2,6 δισεκατομμύρια λίρες για δίδακτρα από φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα καταβληθούν στα πανεπιστήμια εκ των προτέρων το φθινόπωρο και όχι σε τέσσερις δόσεις κατά τη διάρκεια του έτους, όπως συνηθίζεται. Παράλληλα, μπαίνει πλαφόν στις εισαγωγές των φοιτητών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, και το κάθε ίδρυμα θα μπορεί να δεχθεί μόνο 5% περισσότερους φοιτητές από τον επίσημο στόχο του για την κάθε ακαδημαϊκή χρονιά.

Η υπουργός παιδείας Michelle Donelan δήλωσε ότι το πακέτο «θα ενισχύσει την υποστήριξη των φοιτητών, θα σταθεροποιήσει το σύστημα εισαγωγής και θα μειώσει τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται τα πανεπιστήμια». Ωστόσο, οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώσουν πλήρη δίδακτρα, ακόμη και αν δεν μπορούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις, να χρησιμοποιήσουν τη βιβλιοθήκη ή να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις και societies. «Κατά τους τελευταίους μήνες βλέπουμε να παραδίδονται διαλέξεις μέσω διαδικτύου σε εκπληκτική ποιότητα», είπε η κ. Donelan. «Δεν πιστεύουμε ότι οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα στην επιστροφή χρημάτων εάν η ποιότητα (σ.σ. της εκπαίδευσης) υπάρχει». 

Οι αντιπρυτάνεις που μετέχουν στην Universities UK, χαιρέτησαν την «αναγνώριση από την κυβέρνηση» για τον κεντρικό ρόλο που τα πανεπιστήμια θα παίξουν κατά την «επόμενη ημέρα» και έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα «λεπτομερών μέτρων» που θα προστατεύσουν την έρευνα. Από την πλευρά τους τα πανεπιστήμια του The Russell Group αναφέρουν ότι παραμένει μία πρόκληση πως θα χρηματοδοτηθεί η έρευνα καθώς οι φοιτητές από το εξωτερικό, που πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα, αναμένεται να μειωθούν. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι The Times, το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να εγκρίνει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης στην έρευνα δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και όχι «σε υγιή ιδρύματα που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες αργότερα μέσα στην χρονιά». Από την πλευρά του ο Nick Hillman, διευθυντής του Higher Education Policy Institute, ενός think tank που ασχολείται με ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτίμησε ότι το πακέτο «δεν εξαλείφει την ανάγκη για σκληρές αποφάσεις» και προέβλεψε την απορρόφηση των αδύναμων ιδρυμάτων από τους «ισχυρότερους γείτονες». 

«Κάθε ίδρυμα που αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές προκλήσεις πριν από την πανδημία θα εξακολουθήσει να τις αντιμετωπίζει και, ακόμη και με αυτή τη νέα υποστήριξη, η δομή του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πιθανό να αλλάξει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 



Με πληροφορίες από The Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM