Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες δεν συμβαδίζει με το πνεύμα του νόμου, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μεγάλη Βρετανία

 

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Τζόνσον δρομολόγησε την αναστολή των εργασιών στο κοινοβούλιο ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας για το Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα όμως με το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας, η κίνηση αυτή ήταν λανθασμένη, καθώς παρεμπόδιζε τη Βουλή να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Πιο συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν πως η συμβουλή του Τζόνσον προς την Βασίλισσα Ελισάβετ, να ανασταλούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων για πέντε εβδομάδες, δεν ήταν σύννομη.

 

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου, για να «φιμώσει» την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς συμφωνία. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν απαραίτητη η διακοπή, ώστε να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

 

Στο παρελθόν, πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας έχουν αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για τον λόγο αυτό. Άλλωστε το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει την λειτουργία του για λίγες εβδομάδες κάθε Σεπτέμβριο, οπότε και διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων. Όμως εξαιτίας της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας υπάρχουν ενστάσεις. 

 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, κα Χέιλ, είπε: «Οι συνέπειες στα θεμέλια της Δημοκρατίας μας ήταν ακραίες». «Η αναστολή ήταν παράνομη, άκυρη» ανακοίνωσε η επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου, με τους 11 δικαστές να λαμβάνουν ομόφωνα τη σχετική απόφαση. 

Σύμφωνα με την Χέιλ οι λειτουργίες της Βουλής δεν έχουν ανασταλεί και πλέον το ζήτημα περνά στον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, ο οποίος αντιδρώντας στην απόφαση ζήτησε να ανοίξει «χωρίς καθυστέρηση» η Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Νωρίτερα, η Χέιλ εξηγούσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «δεν αφορά στο πότε και με ποιους όρους θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στο κατά πόσο η πρόταση που έκανε ο πρωθυπουργός στη Βασίλισσα ήταν νόμιμη».

 

Με πληροφορίες από BBC