Final 4 Euroleague LIVE

Βρετανία: Απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα βρέθηκαν πεταμένα σε στάση λεωφορείου

Βρετανία: Απόρρητα έγγραφα για το HMS Defender βρέθηκαν πεταμένα σε στάση λεωφορείου Facebook Twitter
0

Διαβαθμισμένα αλλά και απόρρητα έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, βρέθηκαν παρατημένα σε στάση λεωφορείου στο Κεντ.

Τα εν λόγω αρχεία περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το αντιτορπιλικό HMS Defender, το οποίο ενεπλάκη στο πρόσφατο θερμό επεισόδιο με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία,  αλλά και τις εξαγωγές όπλων, το Brexit και την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στο Αφγανιστάν

Τα υπηρεσιακά έγγραφα, σχεδόν 50 σελίδες στο σύνολο, βρέθηκαν μπερδεμένα σε ένα σωρό από σκουπίδια, πίσω από τη στάση λεωφορείου στο Κεντ, την περασμένη Τρίτη, νωρίς το πρωί.

Ο άνθρωπος που τα βρήκε, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του περιεχομένου και τα παρέδωσε στο BBC, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για πακέτο εγγράφων, e-mails και παρουσιάσεις power point που κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπ. Αμυνας.

Το υπουργείο από την πλευρά του υποστηρίζει πως είχε ήδη αναφερθεί η απώλεια κάποιων εγγράφων από υπάλληλο την περασμένη εβδομάδα, και έχει ήδη διαταχθεί έρευνα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στημένη κόντρα με τη Μόσχα

Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν τα έγγραφα εκείνα που αναφέρονται σε πιθανή αντίδραση της Μόσχας  στον πλου του HMS Defender στα ύδατα της Ουκρανίας στα ανοικτά της ακτής της Κριμαίας την περασμένη Τετάρτη.

Η είδηση από τη Μόσχα πως το αντιτορπιλικό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού HMS Defender προσπάθησε να ασκήσει δικαίωμα διέλευσης από την Οδησσό προς τη Γεωργία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπου και δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από ένα πλοίο του ρωσικού λιμενικού, ενώ περισσότερα από 20 ρωσικά, μαχητικά αεροσκάφη το περικύκλωσαν, διαψεύστηκε από τη Βρετανία.

Το Λονδίνο δήλωσε πως οι Ρώσοι απλά έκαναν γυμνάσια με πυροβολικό στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εναλλακτικές που είχαν μελετηθεί, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Βρετανία ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς την ρωσική πλευρά και να κατοχυρώσει πως διατηρεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα.

Η αποστολή του HMS Defender  ανοικτά της Κριμαίας που περιγράφεται ως μια «αθώα διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας», με όπλα καλυμμένα και το ελικόπτερο του πλοίου στοιβάζεται στο υπόστεγο του, πραγματοποιήθηκε παρά την πρόβλεψη ότι η Ρωσία μπορεί να ανταποκριθεί επιθετικά.

Η αποστολή που ονομάστηκε «Op Ditroite», αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων υψηλού επιπέδου μέχρι τη Δευτέρα, όπως δείχνουν τα έγγραφα, με αξιωματούχους να εικάζουν για την αντίδραση της Ρωσίας εάν το βρετανικό αντιτορπιλικό  έπλευσε κοντά στην Κριμαία.  Μετά τη διαμάχη που δημιουργήθηκε από τον πλου του HMS Defender, τα έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στο Κεντ επιβεβαιώνουν ότι το πέρασμα μέσω του TSS ήταν μια υπολογισμένη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να κάνει μια επίδειξη υποστήριξης για την Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Το Brexit, το εμπόριο, οι ΗΠΑ και η Κίνα

Ένα άλλο έγγραφο παρουσίαζε σχέδια για πιθανή στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ  άλλα e-mail κάνουν λόγο τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις εξαγωγές όπλων και εξοπλιστικών μετά το Brexit, τις νέες εμπορικές ισορροπίες  με Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα. Ειδικότερα για τις σχέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με το Πεκίνο, αναφέρεται πως υπάρχει μία «συνέχεια» σε σχέση και με την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αφγανιστάν, «για τα μάτια σου  μόνο»

Αν και τα περισσότερα από τα έγγραφα επισημαίνονται ως «ευαίσθητα δεδομένα για την ασφάλεια της Βρετανίας», υπάρχει και ένα έγγραφο  που απευθύνεται στον γραμματέα του υπουργού Άμυνας  Μπεν Γουάλας, με την ένδειξη «Secret UK Eyes Only» και περιγράφει εξαιρετικά απόρρητες συστάσεις για τη στρατιωτική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν, μετά το πέρας της νατοϊκής Επιχείρησης να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα, έως την 11η Σεπτεμβρίου, με εντολή Μπάιντεν.

Το έγγραφο αναφέρεται σε αμερικανικό αίτημα για βρετανική βοήθεια σε συγκεκριμένους τομείς και εξετάζει την περίπτωση παραμονής  των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ακόμα και μετά την απομάκρυνση των Αμερικανών. 

Λόγω της ευαισθησίας του εγγράφου, το BBC δεν προχώρησε σε αποκάλυψη περαιτέρω λεπτομερειών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια βρετανών και άλλων ατόμων στο Αφγανιστάν, το οποίο γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. « Κανένας Βρετανός δεν έχει σκοτωθεί στο Αφγανιστάν μετά τη συμφωνία των  ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020» αναφέρεται χαρακτηριστικά «αλλά αυτό το status quo είναι πολύ πιθανόν να μην διατηρηθεί».

Τα πολύ σημαντικά και ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας και στρατιωτικής εχεμύθειας που αποκαλύπτουν αυτά τα έγγραφα, φέρεται να έχουν προκαλέσει αμηχανία στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από BBC

0

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ