Βρετανία: Αίτηση μέσω κινητού για καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» ενόψει Brexit

Βρετανία: Αίτηση μέσω κινητού για καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» ενόψει Brexit Facebook Twitter
0

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αίτηση μέσω κινητού τηλεφώνου για να λάβουν καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» ενόψει Brexit.

Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους όσοι Ευρωπαίοι πολίτες, μόνιμα εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέλουν να παραμείνουν στη χώρα αυτή και μετά το Brexit, τέθηκε σήμερα σε λειτουργία.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν και εργάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι τους θα πρέπει να ζητήσουν να τους αναγνωσριστεί καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» (settled status) για να συνεχίσουν να εργάζονται ή να λαμβάνουν επιδόματα μετά το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει να απλοποιήσει, όσο γίνεται, τη διαδικασία. Στην εφαρμογή αυτή (προς το παρόν δεν λειτουργεί στα iPhone) οι χρήστες θα πρέπει να τραβήξουν φωτογραφία το βιομετρικό διαβατήριό τους και το πρόσωπό τους για να ταυτοποιηθούν. Κατόπιν, «μεταφέρονται» σε μια ιστοσελίδα όπου επιβεβαιώνουν τη διεύθυνσή τους και δίνουν την έγκρισή τους για να επαληθευτεί η φορολογική κατάστασή τους.

Στο τρίτο βήμα, θα πρέπει να δηλώσουν το ποινικό μητρώο τους. Αν έχουν κάποια καταδίκη για σοβαρό ποινικό αδίκημα, το αίτημά τους ενδέχεται να απορριφθεί.

Κατά τη δοκιμαστική φάση της εφαρμογής, μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της «δοκιμής»: το 81% των αιτημάτων εξετάστηκαν μέσε σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αν και κανένα αίτημα δεν απορρίφθηκε, περίπου το 10% από αυτά δεν είχαν λάβει ακόμη απάντηση από τις αρχές, τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της δοκιμαστικής φάσης. «Είμαστε σε καλό δρόμο», είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Κάρολιν Νόουκς.

Ορισμένοι αιτούντες πάντως δεν διστάζουν να επικρίνουν το σύστημα αυτό. «Η περίπτωσή μου θα έπρεπε να είναι απλή», σχολίασε ο Πολωνός δημοσιογράφος Γιάκουμπ Κρούπα, που είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 6,5 χρόνια. Όμως η εφαρμογή του ζητάει «περισσότερες αποδείξεις» για τον τόπο κατοικίας του. «Το σύστημα δεν αναγνωρίζει ότι βρισκόμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τόσο μεγάλο διάστημα», εξήγησε. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα, όμως είναι προφανώς ενοχλητικό», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποσπάσει 1.900 υπαλλήλους που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα αιτήματα και τις ερωτήσεις των πολιτών. «Είναι ένα σημαντικό τεστ για το υπουργείο, το διακύβευμα είναι υψηλό», σχολίασε η Τζιλ Ρούτερ, ειδική σε θέματα μετανάστευσης στο ινστιτούτο British Future. «Αν όλα πάνε καλά, η Βρετανία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι είναι καλοδεχούμενοι και ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση. Αν δεν πάνε καλά, οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες», προειδοποίησε.

Η διαδικασία στοίχιζε 65 λίρες (74 ευρώ) για όσους δεν διέθεταν ήδη καθεστώς μόνιμου κατοίκου, όμως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει αυτό το σχέδιο επιβολής τέλους.

Μετά τις 30 Μαρτίου, τα αιτήματα θα μπορούν να στέλνονται ταχυδρομικά ή να υποβάλλονται αυτοπροσώπως στις τοπικές αρχές.

Εφόσον Λονδίνο και Βρυξέλλες καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα τέλη του 2020 θα μπορούν και αυτοί να υποβάλουν αίτημα, αρκεί να το κάνουν πριν από τις 30 Ιουνίου 2021. Χωρίς συμφωνία, μόνο όσοι είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM