ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Βραζιλία: Συνελήφθη για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος Λούλα

Βραζιλία: Συνελήφθη για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος Λούλα Facebook Twitter
EPA / David Fernandez
0

Συνελήφθη από την ομοσπονδιακή αστυνομίας της Βραζιλίας ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο Σάο Πάολο.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερεύνησε σήμερα την κατοικία του πρώην προέδρου (2003-2010) Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο Σάο Πάολο και τον προσήγαγε για ανάκριση στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς Petrobras, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λούλα.

«Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) πραγματοποιεί έρευνες στην κατοικία του, στο Ινστιτούτο Λούλα και στις κατοικίες πολλών συνεργατών του και μελών της οικογένειάς του», δήλωσε ο Χοσέ Κρισπινιάνο, εκπρόσωπος Τύπου του πρώην προέδρου της Βραζιλίας και του ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Επιβεβαίωσε επίσης πως ο Λούλα προσήχθη από την αστυνομία για ανάκριση.

Τα εντάλματα έρευνας και προσαγωγής «εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος (απάτης) Petrobras που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας του κρατιδίου Παρανά (νότια), που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της απάτης στους κόλπους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρίας.

«Υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα από το κύκλωμα (απάτης) Petrobras προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια», αναφέρει η εισαγγελία και προσθέτει: «Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων».

Αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας εντάσσεται στην τεράστια επιχείρηση "Γρήγορο πλύσιμο" που ξεκίνησε το 2014 προκειμένου να διερευνηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στο εσωτερικό της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras το οποίο κόστισε δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρία.

Ο υπουργός Εργασίας της Βραζιλίας Μιγκέλ Ροσέτο δήλωσε σήμερα πως η προσαγωγή του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας κατά τις διαφθοράς δεν αποτελεί «δικαιοσύνη», αλλά «βία».

«Η ενέργεια είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σ' αυτά που αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης», υπογραμμίζει ο υπουργός σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, ομάδες αντίπαλων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν σήμερα έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν υποστηρικτές του Λούλα ντυμένους με κόκκινα πουκάμισα να ανταλλάσσουν συνθήματα, ύβρεις, ακόμη και χτυπήματα με επικριτές του στον δρόμο έξω από την κατοικία του στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Αστυνομικοί απώθησαν χτυπώντας με τα γκλομπ μερικούς διαδηλωτές.

0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ