Βραζιλία: Νέα εξέγερση στη φυλακή όπου διαπράχθηκε η σφαγή 26 κρατουμένων

Βραζιλία: Νέα εξέγερση στη φυλακή όπου διαπράχθηκε η σφαγή 26 κρατουμένων Facebook Twitter
0

Δεκάδες έγκλειστοι κατέλαβαν σήμερα προσωρινά την ταράτσα της φυλακής Αλκασουίς, κοντά στη Νατάλ, στη βορειοανατολική Βραζιλία, όπου 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.


Μια ομάδα φυλακισμένων ύψωσε σημαίες στη μισοκατεστραμμένη στέγη της μεγαλύτερης φυλακής της Πολιτείας του Ρίου Γκράντε ντου Νόρτσι, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας χθες Κυριακή ανέκτησαν κατά τα φαινόμενα τον έλεγχο μετά την πολυαίμακτη εξέγερση.


Η κατάληψη της στέγης άρχισε σήμερα τα ξημερώματα και τερματίστηκε το απόγευμα (στις 18:00 ώρα Ελλάδας) μετά την ανάπτυξη περίπου πενήντα ανδρών μιας επίλεκτης μονάδας της αστυνομίας για να αποφευχθεί το ξέσπασμα νέων επεισοδίων καθώς συνεχίζεται ο αιματηρός πόλεμος ανάμεσα σε συμμορίες που επιδιώκουν να ελέγξουν τη διακίνηση ναρκωτικών.


Ο απολογισμός αυτής της σύγκρουσης είναι ήδη εξαιρετικά βαρύς από την αρχή της χρονιάς, με 115 νεκρούς μέσα στις φυλακές της Βραζιλίας. Οι δολοφονίες στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από ωμότητες: αποκεφαλισμούς και ακρωτηριασμούς.


Στο σωφρονιστικό κατάστημα Αλκασουίς τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου και διήρκεσαν σχεδόν 14 ώρες. Συνεπλάκησαν μέλη δύο αντίπαλων συμμοριών που κατάφεραν να βγουν από τις χωριστές πτέρυγες όπου κρατούνταν και να συγκρουστούν βάρβαρα.


Στο εσωτερικό της καθεμιάς από τις πτέρυγες τα κελιά δεν κλειδώνουν καθώς οι μπάρες είχαν καταστραφεί σε μια εξέγερση το 2015.


Ενώ η δύσκολη αναγνώριση των ακρωτηριασμένων πτωμάτων άρχισε το πρωί, μια εξέγερση εκδηλώθηκε σε ακόμη μια φυλακή της ίδιας πολιτείας πριν ξημερώσει, στις 03:00. Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους και χωροφύλακες επενέβησαν για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δεν αναφέρθηκε κανένας σοβαρός τραυματισμός.


Το σωφρονιστικό κατάστημα της Αλκασουίς, όπου έγινε η σφαγή, αποτελεί σύμβολο του προβλήματος του υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζουν οι φυλακές στη Βραζιλία, καθώς σε αυτό είναι έγκλειστοι 1.083 άνθρωποι παρότι η ονομαστική του χωρητικότητα δεν ξεπερνά τους 620 κρατούμενους, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Πολιτείας.


Σε εθνικό επίπεδο, το επίπεδο πληρότητας των φυλακών ανέρχεται σε 167% σε σύγκριση με την ονομαστική χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, κατά πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της Βραζιλίας.


Άλλες δύο σφαγές μεγάλης κλίμακας διαπράχθηκαν από τις αρχές του μήνα στη βόρεια Βραζιλία -πενήντα έξι κρατούμενοι σφαγιάστηκαν την 1η Ιανουαρίου σε μια φυλακή στο Μανάους, στην Αμαζονία, και , άλλοι 31 δολοφονήθηκαν με βάρβαρο τρόπο σε φυλακή της Πολιτείας Χοράιμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ