«Το βούτυρο φαίνεται πιο σκληρό»- Γιατί οι Καναδοί διαμαρτύρονται ξαφνικά για το προϊόν

«Το βούτυρο φαίνεται πιο σκληρό»- Γιατί οι Καναδοί διαμαρτύρονται ξαφνικά για το προϊόν Facebook Twitter
0

Ξεκίνησε με μια απλή ερώτηση στο Twitter και ξαφνικά έχει εξελιχθεί σε μεγάλο ζήτημα συζήτησης στον Καναδά: τι συμβαίνει με το βούτυρο;

«Είναι η ιδέα μου ή το βούτυρο είναι πολύ πιο σκληρό τώρα σε θερμοκρασία δωματίου;», έγραψε ο Σιλβέν Σαρλεμπουά, καθηγητής διανομής τροφίμων στο πανεπιστήμιο Dalhousie στο Twitter. Ανάρτηση από την οποία ξεκίνησε το λεγόμενο «buttergate», καθώς πολλοί Καναδοί διαμαρτύρονται ότι το βούτυρο πλέον απλώνεται πιο δύσκολα.


«Το βούτυρο μου φαινόταν πιο σκληρό. Ήταν σε μία πολύ ζεστή περίοδο και παρατήρησα ότι δεν "συμπεριφερόταν" σωστά», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλεμπουά. «Αλλά πίστευα ότι ήμουν ο μόνος που το βίωνε αυτό», συμπλήρωσε.

Γρήγορα έμαθε ότι δεν ήταν ο μόνος. Η Τζούλι Βαν Ρόζεντααλ, συγγραφέας βιβλίου μαγειρικής, ήταν από τους πολλούς που έκαναν ανάρτηση στα social media για να περιγράψουν τη μυστηριώδη μεταμόρφωση του βουτύρου. «Κάτι συμβαίνει με το βούτυρό μας», έγραψε μεταξύ άλλων.


Η υποψία ότι τα προϊόντα φοινικέλαιου μπορεί να ευθύνεται για την αλλαγή προκάλεσε εθνική κατακραυγή και καθώς αυξάνονται τα ερωτήματα, η υπόθεση αναζωπύρωσε τα παράπονα για ισχυρή γαλακτοβιομηχανία της χώρας, όπως και κατηγορίες ότι οι πολιτικές σε αυτό τον τομέα επιβαρύνουν το πορτοφόλι των Καναδών, προκειμένου να προστατευθούν οι κτηνοτρόφοι.

«Η τιμή του βουτύρου στον Καναδά είναι πιθανότατα διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και ως Καναδοί σιωπηρά συμφωνήσαμε σε αυτό», δήλωσε ο Σαρλεμπουά. «Όμως, αναμένουμε και ποιότητα. Οπότε, ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό που κάνει σκληρό το βούτυρο, ο κόσμος πραγματικά αναρωτιέται τι συμβαίνει. Και προβληματίζονται για την έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανία», συμπλήρωσε.

Εδώ και χρόνια ο Καναδάς ελέγχει αυστηρά την παραγωγή γάλακτος, βουτύρου και τυριού, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει ελέγχους παραγωγής αλλά και δασμούς για την αποθάρρυνση εισαγωγών και για τη διατήρηση των εγχώριων τιμών σταθερών. Με βάση αυτό το σύστημα, οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν κάθε μήνα το ίδιο ποσό για το προϊόν τους.

Ο Σαρλεμπουά πιστεύει ότι το σύστημα αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την τρέχουσα διαμάχη για την ποιότητα του βουτύρου.

«Ανεξαρτήτως της ποιότητας του προϊόντος σου, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη φάρμα σου, παίρνεις το ίδιο ποσό. Εξαιτίας αυτού, οι κτηνοτρόφοι στον Καναδά είναι πιθανότατα οι καλύτεροι διαχειριστές κόστους στον κόσμο σε ότι αφορά τα γαλακτοκομικά», λέει και εξηγεί: «Πώς έχεις μεγαλύτερο κέρδος ενώ κρατάς το κόστος όσο πιο χαμηλά γίνεται; Λοιπόν, το παλμιτικό οξύ είναι μια πολύ βολική λύση».

Τα προϊόντα φοινικέλαιου χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στη γαλακτοβιομηχανία, για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος και των λιπαρών στο γάλα. Ο Σαρλεμπουά και άλλοι ειδικοί υποπτεύονται ότι η αύξηση της ζήτησης για βούτυρο- κάτι που επέτεινε η πανδημία- οδήγησε περισσότερους παραγωγούς στην υιοθέτηση αυτής της πρακτικής.

Ακόμη δεν υπάρχει σαφής εξήγηση στο γιατί οι Καναδοί παρατηρούν μία αλλαγή στο βούτυρο. Αρχικά η ένωση κτηνοτρόφων απέρριψε τις ανησυχίες για το θέμα, αλλά όταν αυτό πήρε διαστάσεις, εξέδωσε νέα ανακοίνωση. Σε αυτή ανέφερε ότι ενώ τα προϊόντα φοινικέλαιου προστίθενται κάποιες φορές στις μερίδες τροφής που δίνονται στις αγελάδες, η πρακτική «έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στο γάλα τους».

Επίσης οι κτηνοτρόφοι σημείωσαν ότι η πρόσθεση αυτών των προϊόντων στην τροφή των αγελάδων είναι συνήθης πρακτική στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία. Όμως, σύμφωνα με τη La Presse, το συμβούλιο γαλακτοβιομηχανίας του Κεμπέκ ζήτησε να σταματήσει αμέσως η χρήση φοινικέλαιου στην τροφή αγελάδων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΡΟΣ ΖΟΥΚΜΑΝ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Διεθνή / Γαλλία: Η βουλή απέρριψε τον «φόρο Ζούκμαν» στους υπερπλούσιους

Οι Γάλλοι βουλευτές, αντιθέτως, στήριξαν ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων - «Να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι»
LIFO NEWSROOM
Λετονία Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Διεθνή / Η Λετονία αποσύρεται από τη βασική ευρωπαϊκή συνθήκη για την προστασία των γυναικών

Συντηρητικά κόμματα και θρησκευτικές οργανώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτεθεί στη συνθήκη, υποστηρίζοντας ότι προωθεί την «ιδεολογία του φύλου» και υπονομεύει τις «παραδοσιακές αξίες της οικογένειας»
LIFO NEWSROOM