Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα – Έχω καθαρή τη συνείδησή μου»

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα – Έχω καθαρή τη συνείδησή μου» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πάλαι ποτέ ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και άλλοτε ένθερμος θιασώτης του Grexit, τονίζει πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του ως προς τις ενέργειές του για την Ελλάδα, καθώς το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει, όχι να βλάψει τους Έλληνες. 

«Το πρόβλημα ήταν ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με λάθος προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (σ.σ.: πρώην υπουργός Οικονομικών) το περιέγραψε επακριβώς. Αλλά στην Ελλάδα είπαν μετά ότι οι υπαίτιοι είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Μ’ αυτό πρέπει να ζήσει κανείς. Στην πραγματικότητα, πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα – και έχουμε βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί. Στην ευρωζώνη βρισκόμαστε τώρα ενώπιον νέων, μεγαλύτερων προκλήσεων και διαπίστωσα βεβαίως ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Αυτό δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα έπιασαν τόπο. Δεν είναι όλα καλά, αλλά πολλά έγιναν καλύτερα» σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». 

Παραμένει, ωστόσο, απαισιόδοξος σχετικά με την οικονομική κρίση. «Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων», λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα στην έξοδό της από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2015, ο πρώην υπουργός σημειώνει: «Αυτό είχε προτείνει η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Και ξέρετε επίσης ότι στην Ελλάδα ορισμένοι υποστήριζαν πως είναι καλύτερο για τη χώρα. Αλλά δεν πέρασε στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για καλά σταθμισμένους λόγους. Μετά ο Τσίπρας με την προκήρυξη νέων εκλογών έκανε ένα θαρραλέο βήμα και απέσπασε ξανά μία πλειοψηφία για την αντίθετη πολιτική, από εκείνην με την οποία είχε εκλεγεί. Ήταν αξιοσημείωτη η προσφορά του, η οποία διευκόλυνε τη διάδοχη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της βάσης για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει να αναγνωριστεί».

Ως προς την τρέχουσα κατάσταση, ο Σόιμπλε σχολιάζει πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικά – με βάναυσο τρόπο – την επιρροή που απέκτησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι νέο. Αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλιστεί η αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς με στρατιωτικά μέσα. Εμείς οι Γερμανοί μετά την καταστροφή δύο Παγκοσμίων Πολέμων πήραμε το μάθημά μας – αρχικά με τη Γαλλία και μετά με την Πολωνία και την Τσεχία: Δεν πολεμάμε πλέον για σύνορα, ενώνουμε την Ευρώπη».
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM
Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM
Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM