Απεργία την Πρωτομαγιά

Bloomberg: Τα τοπικά ξεσπάσματα του κορωνοϊού «χτυπούν» τις πιο φτωχές περιοχές

Bloomberg: Τα τοπικά ξεσπάσματα του κορωνοϊού «χτυπούν» τις πιο φτωχές περιοχές Facebook Twitter
Bloomberg: Το ξέσπασμα του κορωνοϊού ακολουθεί ένα μοτίβο - Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία και Ελλάδα (EPA)
0

Από το Λέστερ ως τη Λισαβόνα και τον Εχίνο, τα κρούσματα του κορωνοϊού ακολουθούν το ίδιο κοινωνικό μοτίβο, σύμφωνα με το Bloomberg.


Η πανδημία δεν είναι πλέον σαν μία οριζόντια τομή όπως φάνηκε στην αρχή, που απειλεί τους πάντες. Το πρώτο κύμα έπληξε ιδιαίτερα τις πιο εύπορες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο ιός φάνηκε «να ισοπεδώνει» τα πάντα χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας και πιο πρόσφατα δείγματα απεικονίζουν κάτι διαφορετικό. Τα περισσότερα ξεσπάσματα πλέον σημειώνονται σε πιο φτωχές και υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, όπου συχνά κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται ως χαμηλόμισθοι.

Αυτό το μοτίβο εγείρει πλέον ερωτήματα για το εάν οι κυβερνήσεις κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες κατανοούν τις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν για να προστατευθούν, και έχουν τα μέσα να το πράξουν αυτό.

Μία τέτοια παρατεταμένη κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις εάν οι κοινότητες μεταναστών και φτωχότερων στρωμάτων στοχοποιηθούν ως φορείς του ιού.

Πέντε κοινά σημεία στην Ευρώπη

 

Σε πέντε διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους περιοχές της Ευρώπης φαίνεται πως η εξέλιξη του ιού ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.

Στην Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Guetersloh, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης βγήκαν θετικοί τον ιό. Οι ασθενείς σε μεγάλο βαθμό ήταν χαμηλά αμειβόμενοι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι ζούσαν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Λέστερ, μία περιοχή όπου ο μέσος όρος των εισοδημάτων είναι 10% χαμηλότερα από άλλες περιοχές της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι Ασιάτες και εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ιταλία, αρχικά η επιδημία είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Λομβαρδία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Mondragone, όχι μακριά από τη Νάπολη, σημείωσε έξαρση του ιού.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε οικοδομικό συγκρότημα, όπου διαμένουν Βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε εποχικές γεωργικές εργασίες.

Η Mondragone κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ιταλικών πόλεων με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 10% χαμηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ιταλία.

Ανάλογες περιπτώσεις και σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αναφέρει το Bloomberg. Χώρες που είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της επιδημίας, όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε ένα τοπικό «έξυπνο lockdown» στον Εχίνο της Ξάνθης, η οποία φιλοξενεί πολλούς κατοίκους από τη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας, ενώ στην Πορτογαλία έκλεισαν 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούσαν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

Αυτές οι εστίες έχουν εύλογη εξήγηση. Ορισμένοι μετανάστες ενδέχεται να έχουν μεταφέρει τον ιό από χώρες όπου δεν είχε ακόμη περιοριστεί. Παράλληλα, οι φτωχότερες κοινότητες μπορεί να έχουν χειρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μια κακή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού και του τρόπου προστασίας από αυτόν.

Και μερικοί άνθρωποι πιθανώς αποφεύγουν τα τεστ εξαιτίας του φόβου ότι αν μπουν σε καραντίνα, θα χάσουν το εισόδημά τους.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πληρώνουν το τίμημα για τα χρόνια παραμέλησης αυτών των κοινοτήτων, οι οποίες συχνά παρέχουν πολύ φτηνά εργατικά χέρια. Αυτό επέτρεψε να δημιουργηθούν πολλές ανισότητες όσον αφορά την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες απασχόλησης και την πρόσβαση στη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη που ήταν πάντα απειλή για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει ξανά στην επιφάνεια τέτοιες ανισότητες. Αλλά αυτή τη φορά απειλούν και τη δημόσια υγεία. Οι κυβερνήσεις καλούνται να πετύχουν μία δύσκολη ισορροπία. Πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το πού κυκλοφορεί περισσότερο ο ιός, αλλά πρέπει να το κάνουν χωρίς να υπονομεύουν την ιδιωτικότητα των ατόμων ή να δαιμονοποιήσουν ολόκληρες ομάδες, ειδικά των πιο ευάλωτων πολιτών.

Πρέπει να εργαστούν γρήγορα για να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να περιοριστεί η απειλή της διασποράς του κορωνοϊού.

Η πανδημία, αναφέρει το Bloomberg, προσφέρει την απαραίτητη υπενθύμιση των πολλών αποτυχιών μιας οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης. «Θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα σε μια εποχή βαθιάς και εκτεταμένης ανασφάλειας».

Με πληροφορίες του Bloomberg

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ