Βλαντιμίρ Πούτιν, Λουί ντε Φινές, Yoda: Tα επικά πλην άκυρα ψηφοδέλτια στις γαλλικές εκλογές

Βλαντιμίρ Πούτιν, Λουί ντε Φινές, Yoda: τα επικά πλην άκυρα ψηφοδέλτια στις γαλλικές εκλογές Facebook Twitter
0

Oι Γάλλοι δεν στερούνται φαντασίας, όπως αποδεικνύει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στον δεύτερο γύρων των γαλλικών εκλογών, αφού εκτός από Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, «ψήφισαν» επίσης Βλαντιμίρ Πούτιν, Λουί Ντε Φινές αλλά και... Master Yoda. 

Ένα ψηφοδέλτιο υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν ή του Master Yoda ανάμεσα στα ονόματα των Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν: αυτό βίωσαν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι το απόγευμα της Κυριακής, κατά την καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. 

Οπωσδήποτε τα ψηφοδέλτια με ασυνήθιστο περιεχόμενο, που ισοδυναμούν με άκυρη ψήφο, δεν είναι νέα πρακτική- παρατηρούνται παραδοσιακά σε όλες τις ψηφοφορίες και η φαντασία των ψηφοφόρων συχνά τροφοδοτείται από την επικαιρότητα- χαρακτηριστικά παραδείγματα ένα ψηφοδέλτιο με το όνομα του Ρώσου προέδρου ή ακόμη και εκείνο του Καρίμ Μπενζεμά, του διεθνή Γάλλου σούπερ-σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης με την αναφορά «KB9». 

Άλλοι ψηφοφόροι εκμεταλλεύτηκαν τον δεύτερο γύρο για να αναφερθούν στον πρώτο, αφού κάποιος έριξε ένα ψηφοδέλτιο στο όνομα της Βαλερί Πεκρές με ένα ειρωνικό "la pôvre" και ένα κέρμα ενός λεπτού του ευρώ, μια αναφορά στην έκκλησή της για δωρεές.

Λουί ντε Φινές για πρόεδρος

Στη Λυών η κάλπη αποκάλυψε ένα ψηφοδέλτιο υπέρ του Γάλλου κωμικού Λουί ντε Φινές. Ο δημιουργικός ψηφοφόρος έκανε ένα φωτομοντάζ του ηθοποιού, τοποθετώντας τον μπροστά στη βιβλιοθήκη του Ελιζέ, όπως οι επίσημες φωτογραφίες του στρατηγού Ντε Γκωλ, του Ζωρζ Πομπιντού, του Φρανσουά Μιτεράν ή του Νικολά Σαρκοζί.

Το ψηφοδέλτιο κυκλοφόρησε ευρέως στα social media, συνοδευόμενο με το hashtag #defunespresident.

Στην περιοχή της Ρον (σ.σ. του ποταμού Ροδανού), ξανά στη Λυών, ένας ψηφοφόρος αποφάσισε επίσης να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ρίχνοντας στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο στο όνομα Ζωρζ Πομπιντού, που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γαλλία μεταξύ 1969 και 1974.

Ψηφοδέλτια υπέρ του Μελανσόν και για την «Μαρίν Μακρόν»

Ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές ήταν ψηφοδέλτια στο όνομα του Ζαν Λικ Μελανσόν, από ψηφοφόρους που φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, μέσω των οποίων ο ίδιος φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας, ενώ έτερος ψηφοφόρος αποφάσισε να κόψει τα ψηφοδέλτια των Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν στη μέση και στη συνέχεια τα κόλλησε ξανά για να δώσει τη ψήφο του στην «Μαρίν Μακρόν».

Η αλληγορία του Master Yoda 

Μερικοί ψηφοφόροι ανέτρεξαν στον κινηματογράφο για έμπνευση με κορυφαίο ψηφοδέλτιο εκείνο με μία φράση του πασίγνωστου Yoda, του δάσκαλου Τζεντάι από τη ταινία «Star Wars».

«Πάντα δύο, είναι. Ούτε περισσότεροι, ούτε λιγότεροι. Ένας δάσκαλος κι ο μαθητής του», έγραφε το ψηφοδέλτιο, σε μια αλληγορική προφανώς αναφορά -μέσω της ατάκας του Yoda- ότι αμφότεροι Μακρόν και Λεπέν ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ