Βιρτζίνια: Προς κατάργηση η θανατική ποινή στην πολιτεία με τις περισσότερες εκτελέσεις

Βιρτζίνια: Προς κατάργηση η θανατική ποινή στην πολιτεία με τις περισσότερες εκτελέσεις Facebook Twitter
EPA
0

Η Βιρτζίνια είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη νότια Πολιτεία των ΗΠΑ που θα καταργήσει τη θανατική ποινή, μετά την υπερψήφιση σήμερα της πολιτειακής Βουλής για τον τερματισμό του μέτρου αυτού. 

Πρόκειται για μια σημαντική ένδειξη της εξασθένισης της υποστήριξης για την εσχάτη των ποινών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Βουλή της Πολιτείας, υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, ψήφισε με 57 ψήφους υπέρ και 41 κατά για τον τερματισμό της πρακτικής. Η τοπική Γερουσία ενέκρινε το μέτρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε ότι θα επικυρώσει το ψήφισμα, μετατρέποντας το σε νόμο της Πολιτείας.

Η Βιρτζίνια έχει πραγματοποιήσει 1.390 εκτελέσεις από το 1608, τις περισσότερες στις ΗΠΑ και 68 περισσότερες από το Τέξας, την Πολιτεία με τις δεύτερες περισσότερες εκτελέσεις. Η Βιρτζίνια πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση το 2017.

Δύο άνδρες παραμένουν καταδικασμένοι σε θανατική ποινή στη Βιρτζίνια, συμπεριλαμβανομένου του Τόμας Πόρτερ, ο οποίος καταδικάστηκε για δολοφονία αστυνομικού το 2005. Η δημόσια υποστήριξη για τη θανατική ποινή έχει μειωθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup, η υποστήριξη μειώθηκε από 80% το 1990 σε 55% το 2020.

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικάνος, επανέφερε την εκτέλεση θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι μετά από 17χρονη παύση, εκτελώντας 13 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ανθρωποκτονίας. Αυτό ακολούθησε έξι δεκαετίες, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους από όλες τις 50 πολιτειακές κυβερνήσεις μαζί.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον προηγούμενο μήνα όντας ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέλη του Κογκρέσου του ζητούν να υποστηρίξει νομοσχέδια που θα καταργήσουν τη θανατική ποινή.

Οι περισσότερες χώρες έχουν καταργήσει την καταδίκη σε θάνατο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από καιρό ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, προτρέποντας στην κατάργηση της ποινής παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM