Βιρτζίνια: Προς κατάργηση η θανατική ποινή στην πολιτεία με τις περισσότερες εκτελέσεις

Βιρτζίνια: Προς κατάργηση η θανατική ποινή στην πολιτεία με τις περισσότερες εκτελέσεις Facebook Twitter
EPA
0

Η Βιρτζίνια είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη νότια Πολιτεία των ΗΠΑ που θα καταργήσει τη θανατική ποινή, μετά την υπερψήφιση σήμερα της πολιτειακής Βουλής για τον τερματισμό του μέτρου αυτού. 

Πρόκειται για μια σημαντική ένδειξη της εξασθένισης της υποστήριξης για την εσχάτη των ποινών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Βουλή της Πολιτείας, υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, ψήφισε με 57 ψήφους υπέρ και 41 κατά για τον τερματισμό της πρακτικής. Η τοπική Γερουσία ενέκρινε το μέτρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε ότι θα επικυρώσει το ψήφισμα, μετατρέποντας το σε νόμο της Πολιτείας.

Η Βιρτζίνια έχει πραγματοποιήσει 1.390 εκτελέσεις από το 1608, τις περισσότερες στις ΗΠΑ και 68 περισσότερες από το Τέξας, την Πολιτεία με τις δεύτερες περισσότερες εκτελέσεις. Η Βιρτζίνια πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση το 2017.

Δύο άνδρες παραμένουν καταδικασμένοι σε θανατική ποινή στη Βιρτζίνια, συμπεριλαμβανομένου του Τόμας Πόρτερ, ο οποίος καταδικάστηκε για δολοφονία αστυνομικού το 2005. Η δημόσια υποστήριξη για τη θανατική ποινή έχει μειωθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup, η υποστήριξη μειώθηκε από 80% το 1990 σε 55% το 2020.

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικάνος, επανέφερε την εκτέλεση θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι μετά από 17χρονη παύση, εκτελώντας 13 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ανθρωποκτονίας. Αυτό ακολούθησε έξι δεκαετίες, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους από όλες τις 50 πολιτειακές κυβερνήσεις μαζί.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον προηγούμενο μήνα όντας ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέλη του Κογκρέσου του ζητούν να υποστηρίξει νομοσχέδια που θα καταργήσουν τη θανατική ποινή.

Οι περισσότερες χώρες έχουν καταργήσει την καταδίκη σε θάνατο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από καιρό ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, προτρέποντας στην κατάργηση της ποινής παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έκανα χιούμορ», λέει ο Έντι Ράμα αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες

Διεθνή / «Έκανα χιούμορ», λέει ο Έντι Ράμα αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες

«Διαβεβαιώνω όλους όσοι ανησυχούν και αισθάνονται προσβεβλημένοι ότι δεν έχω ούτε την παραμικρή αμφιβολία πως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είναι Ελληνες φιλόσοφοι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
Ιράν:

Διεθνή / «Με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστικές σφαίρες»: Μαρτυρίες Ιρανών στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν

Στα χιονισμένα σύνορα του Ιράν με το Ιρακινό Κουρδιστάν, οι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ πίσω τους η καταστολή, ο φόβος και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΑΤΣΑΔΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Διεθνή / Γιατί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ήταν ανάξια για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, σχολιάζει την είδηση και τον συμβολισμό της παράδοσης του μεταλλίου του Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ