Το Βερολίνο προτρέπει την ΕΕ να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ

Το Βερολίνο προτρέπει την ΕΕ να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Η Γερμανία προέτρεψε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε βάρος των ΗΠΑ για το σχέδιό της να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές φύλλων χάλυβα από πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα να υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα, με στόχο να εντοπιστούν οι καταχρήσεις που προκαλούν τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ. Την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Φλόριντα, με τα αμφιλεγόμενα εμπορικά θέματα να αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα.

 

Οι παγκόσμιες τιμές του χάλυβα έχουν καταγράψει βουτιά καθώς οι Κινέζοι παραγωγοί, στους οποίους αντιστοιχεί περίπου το μισό της παγκόσμιας προσφοράς χάλυβα, έχουν πλημμυρίσει τις εξαγωγικές αγορές, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες και προσφυγές κατά του ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες.

 

Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε ένα τελικό πόρισμα ότι οι παραγωγοί από την Ευρώπη και την Ασία εφάρμοσαν πρακτικές ντάμπινγκ σε συγκεκριμένα προϊόντα χάλυβα στην αμερικανική αγορά, γεγονός που του επιτρέπει να επιβάλει δασμούς, οι οποίοι κυμαίνονται από 3,62% έως 148%.

 

Ανάμεσα στις εταιρίες που επηρεάζονται είναι επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να δώσει στις αμερικανικές εταιρίες ένα «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι των ευρωπαίων παραγωγών, παρόλο που αυτό παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για το εμπόριο.

 

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εξετάσει εάν θα καταθέσει προσφυγή στον ΠΟΕ. Τάσσομαι έντονα υπέρ αυτού», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

 

«Οι κανόνες του ΠΟΕ είναι η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας τάξης εμπορίου. Η εσκεμμένη παραβίασή τους είναι επικίνδυνο βήμα», δήλωσε. «Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ, σε μια τέτοια περίπτωση, καταφεύγουν σε πρακτικές στρέβλωσης που δεν τηρούν τους κανόνες του ΠΟΕ».

 

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι λυπάται για την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν μέτρα κατά του ντάμπινγκ, προσθέτοντας ότι οι δασμοί είναι «τεχνητά αυξημένοι».

 

«Τα σχόλιά μας και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη χρήση από την πλευρά των ΗΠΑ μεθόδων που τεχνητά διογκώνουν τα αρχικά περιθώρια ντάμπινγκ δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

Οι τελικοί δασμοί είναι σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότεροι από τους αρχικούς δασμούς που ορίστηκαν τον Νοέμβριο. «Θα κοιτάξουμε λεπτομερώς την απόφαση που ελήφθη από τις ΗΠΑ και θα εξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα» δήλωσε.

 

ΑΠΕΙΛΗ

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τα «λογιστικά τεχνάσματα» που θέτουν τη διεθνώς ανταγωνιστική γερμανική χαλυβουργία σε μειονεκτική θέση.

«Εάν οι ΗΠΑ τα καταφέρουν με αθέμιτο ανταγωνισμό, άλλες βιομηχανίες θα μπορούσαν να υπόκεινται στην ίδια απειλή», προειδοποίησε ο Γκάμπριελ.

 

Η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις δήλωσε ότι η Γερμανία, μαζί με την Κομισιόν, θα συνεχίσει να ζητά η Ουάσινγκτον να τηρεί τους κανόνες του ΠΟΕ.

 

«Τα μηνύματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στη χαλυβουργία πραγματικά μας ανησυχούν», δήλωσε η Τσίπρις, προσθέτοντας ότι θα θίξει το θέμα αυτό κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ τον Μάιο.

 

Οι πλάκες χάλυβα έχουν μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από τις κατασκευές κτιρίων και γεφυρών έως την κατασκευή πλοίων και τρένων. Το πόρισμα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου είναι αποτέλεσμα της αίτησης της Nucor και των αμερικανικών θυγατρικών της ArcelorMittal και της SSAB.

 

Για τους αυστριακούς παραγωγούς και εξαγωγείς, οι δασμοί ντάμπινγκ για τον όμιλο Voestalpine και άλλες εταιρίες ορίστηκαν στο 53,72%. Για τους παραγωγούς και εξαγωγείς της Γαλλίας, καθορίστηκαν στο 148,02% για την Industeel France και στο 8,62% για την Dillinger France και άλλες εταιρίες.

 

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, οι δασμοί ορίστηκαν σε 5,38% για την AG der Dillinger Hüttenwerke, σε 22,90% για τον όμιλο Salzgitter και σε 21,03% για όλους τους άλλους παραγωγούς και εξαγωγείς.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM
Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ