Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

 

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου», δήλωσε ο Ροτ στην εφημερίδα Die Zeit, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι «αν κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, προκαλούνται και απειλούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, τότε απαιτείται σε αυτό σαφής απάντηση».

 


Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί νέου κεφαλαίου στις σχέσεις με την ΕΕ, ο Μίχαελ Ροτ έκανε λόγο για «μόνο ευχάριστα λόγια».

 

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο. Η εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης ή οι διευκολύνσεις των θεωρήσεων που επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση, δεν αποτελούν δώρα μεγαλοψυχίας. Πρέπει για αυτά να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι. Το θέμα της προσέγγισης είναι στα χέρια του ίδιου του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε αποφασιστικό βαθμό από το αν την «ρητορική άνοιξη» την ακολουθήσει κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της Άγκυρας.

 

«Η διαδικασία του διαλόγου με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου», υπογράμμισε.

 

Σε ερώτηση για τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΕΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική απέναντι στην Άγκυρα, ο Μίχαελ Ροτ τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί στην Τουρκία η εντύπωση ότι μπορεί να διασπαστεί η Ένωση.

 

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία αμφισβητεί εν μέρει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου», συμπλήρωσε, αλλά παραδέχθηκε ότι η ΕΕ, ως κοινότητα φιλελεύθερων Δημοκρατιών, «εξακολουθεί να δυσκολεύεται να δώσει κατάλληλη και αποτελεσματική απάντηση στην αντιμετώπιση του εθνικισμού και του λαϊκισμού».

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά την εικασία ότι το Βερολίνο τηρεί παθητική στάση απέναντι στην Άγκυρα.

 

«Είμαστε κάθε άλλο παρά παθητικοί. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Τουρκία, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω: Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι πάντοτε ευχάριστες. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δείχνουμε ξεκάθαρα τα όριά μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο και στρεφόμαστε στην συνεργασία, όπου είναι αυτό εφικτό. Η Τουρκία βρίσκεται πάνω-πάνω στην λίστα των προτεραιοτήτων μας. Ειδικά η Γερμανία έχει πετύχει πολλά, όσον αφορά την εμπλοκή και την δέσμευση», τόνισε.

 

Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ότι είναι «στον πάγο» από το 2016, αλλά το γεγονός ότι δεν διακόπτονται, αποτελεί κυρίως ένα σημαντικό μήνυμα προς την τουρκική κοινωνία. «Η τρέχουσα πολιτική του προέδρου Ερντογάν είναι ελλιπής ή ανεπαρκής, κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι' αυτό και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr