Βενεζουέλα: Νεκρή μια γυναίκα από πυροβολισμούς σε πλήθος που ψήφιζε

Βενεζουέλα: Νεκρή μια γυναίκα από πυροβολισμούς σε πλήθος που ψήφιζε Facebook Twitter
1

'Ενοπλοι πυροβόλησαν σε πλήθος ψηφοφόρων στη Βενεζουέλα χθες, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρεις, σύμφωνα με ακτιβιστές, κατά τη διάρκεια ενός ανεπίσημου δημοψηφίσματος που διοργάνωσε η αντιπολίτευση για να πιέσει για το τέλος δύο δεκαετιών σοσιαλιστικών κυβερνήσεων.

 

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ενότητα είπε ότι μια κυβερνητική "παραστρατιωτική" συμμορία άνοιξε πυρ στην φτωχογειτονιά της Κατία στο Καράκας, όπου διαδήλωναν χιλιάδες. Πλάνα από βίντεο δείχνουν τον κόσμο να διασκορπίζεται ενώ ακούγονται πυροβολισμοί, και πολλούς διαδηλωτές να καταφεύγουν σε εκκλησία.

 

"Η ημέρα βάφτηκε με το αίμα μιας γυναίκας της Βενεζουέλας που διαδήλωνε και εξασκούσε τα δικαιώματά της," είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα για τον φόνο της Σιομάρα Έσκοτ. "Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει τί έχει συμβεί. Ο λαός δεν φοβάται και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος", πρόσθεσε.

 

Το συμβολικό δημοψήφισμα της Κυριακής, όπου οι ψηφοφόροι ερωτήθηκαν τη γνώμη τους για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να δημιουργήσει μια νέα Βουλή, είχε σκοπό να υπονομεύσει τη νομιμότητα της ηγεσίας του εν μέσω μιάς συντριπτικής οικονομικής κρίσης και μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων όπου έχουν σκοτωθεί περίπου 100 άτομα.

 

Ο Μαδούρο, 54, καταδίκασε το δημοψήφισμα ως παράνομο και χωρίς νόημα. Ο ίδιος προωθεί μια επίσημη ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου που αποζητά τη λαϊκή εντολή για τη νέα Βουλή, η οποία θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς.

 

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το ανεπίσημο δημοψήφισμα της Κυριακής ως πράξη πολιτικής ανυπακοής η οποία θα ακολουθηθεί από άλλες δράσεις εναντίον του προέδρου.

 

Μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι του "δημοψηφίσματος" ερωτήθηκαν αν απορρίπτουν την πρόταση για τη νέα Βουλή, εάν θέλουν τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το υπάρχον σύνταγμα, και εάν προτιμούν πρόωρες εκλογές (πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο το 2018).

 

Η αντιπολίτευση υποσχέθηκε να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα έως το βράδυ της Κυριακής (τοπικής ώρας).

 

Περίπου 7,2 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας φέρονται να έλαβαν μέρος στο ανεπίσημο δημοψήφισμα που οργάνωσε η αντιπολίτευση και πραγματοποιήθηκε χθες, κατά της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς που επέβλεψαν την διαδικασία της διεξαγωγής του.

 

Το αποτέλεσμα αυτό, δεν απέχει πολύ από τα 7,7 εκατομμύρια των ψήφων που είχε λάβει η αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

 

Οι επικριτές του Μαδούρο, προσδίδουν στο αποτέλεσμα χαρακτήρα ουσιαστικής λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης του Μαδούρο.

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Διεθνή / Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Η σταρ του Drag Race θα παρουσιάσει την τελετή στέψης του Miss Universe Philippines στις 2 Μαΐου, επιστρέφοντας στη σκηνή όπου το 2024 είχε γίνει η πρώτη drag queen που εμφανίστηκε στον θεσμό.
THE LIFO TEAM
ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: Από τα video games στην πολιτική οργή - Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις του δράστη

Οι διαδικτυακές αναρτήσεις του 31χρονου Κόουλ Τόμας Άλεν αποκαλύπτουν μια σταδιακή μετάβαση από περιεχόμενο σχετικό με βιντεοπαιχνίδια σε ακραία πολιτικά μηνύματα μίσους για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια