BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

BBC: «Ελλάδα και Κροατία έδρασαν γρήγορα, τώρα χρειάζεται να σώσουν το καλοκαίρι»

BBC: «Ελλάδα και Κροατία έδρασαν γρήγορα, τώρα χρειάζεται να σώσουν το καλοκαίρι» Facebook Twitter
0

«Η Ελλάδα ήταν πάντα περήφανη για τον ηλιόλουστο καιρό, τις παραλίες και τα νησιά της. Και μια ξαπλώστρα στις γεμάτες κόσμο ακτές της Κροατίας αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να καταστρέψει την καλοκαιρινή σεζόν, τόσο σημαντική για τις οικονομίες των δυο χωρών, παρόλο που κινήθηκαν γρήγορα για να σταματήσουν την εξάπλωση».

Με αυτόν τον πρόλογο, το BBC κάνει έναν απολογισμό των μέτρων που λήφθηκαν σε Ελλάδα και Κροατία λόγω κορωνοϊού, εστιάζοντας στην επόμενη μέρα και τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό των δυο χωρών.

Πώς αντέδρασαν

Η Κροατία σήμανε γρήγορα συναγερμό όταν κυκλοφόρησαν τα νέα περί επιδημίας κορωνοϊού από την Κίνα. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εξέδωσε οδηγίες πολύ πριν την άφιξη τουριστών από την Γουχάν στα τέλη Ιανουαρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν πως Κινέζοι εργάτες στην ανακατασκευή της γέφυρας Pelješac στις δαλματικές ακτές μπορεί να έχουν επιστρέψει από μολυσμένες περιοχές της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται στη γειτονική Ιταλία, δημιούργησε άμεσα ειδική επιστημονική επιτροπή με κορυφαίους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους. Κάποιοι βέβαια κατηγόρησαν την κυβέρνηση στην Αθήνα πως δεν εμπιστεύτηκε στους επιστήμονες μόνο την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και όλες τις ευθύνες.

Πότε ξεκίνησε το lockdown

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κροατία ήταν στις 25 Φεβρουαρίου, περίπου ένα μήνα μετά την Ιταλία και την Βρετανία και αφορούσε έναν άντρα, ο οποίος είχε βρεθεί στο Μιλάνο έξι ημέρες νωρίτερα για να δει τον αγώνα μεταξύ Ατλάντα και Βαλέντσια. 

BBC: «Ελλάδα και Κροατία έδρασαν γρήγορα, τώρα χρειάζεται να σώσουν το καλοκαίρι» Facebook Twitter
Τα μέτρα ήταν αυστηρά με περισσότερα από 60.000 πρόστιμα να επιβάλλονται για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ποσό που ισούται με 9. 247.800 ευρώ.

Στην Ελλάδα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε μια ημέρα αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις:

27 Φεβρουαρίου: ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις

10 Μαρτίου: έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια

12 Μαρτίου: η αφή της Ολυμπιακή Φλόγας γίνεται με λίγους επίσημους προσκεκλημένους · καταγράφεται ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό

13 Μαρτίου: κλείνουν καφετέριες και εστιατόρια

22 Μαρτίου: επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία

«Έκτοτε οι Έλληνες επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, για την αγορά τροφίμων ή για περίπατο με τα κατοικίδιά τους», σημειώνει το BBC, τονίζοντας πως τα μέτρα ήταν αυστηρά με περισσότερα από 60.000 πρόστιμα να επιβάλλονται για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ποσό που ισούται με 9. 247.800 ευρώ. 

«Όλα αυτά φαίνεται πως αναχαίτισαν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας για την Ελλάδα είναι 13 ανά εκατομμύριο, και 18 ανά εκατομμύριο στην Κροατία», προσθέτει το δημοσίευμα, σημειώνοντας για την Κροατία πως έκλεισε επίσης πολύ νωρίς τα σύνορά της και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.

Πώς διαχειρίστηκε η Ελλάδα το Πάσχα

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση προερχόταν από τις θρησκευτικές παραδόσεις της, σχολιάζει το BBC, καθώς οι ιερείς κοινωνούν τους πιστούς χρησιμοποιώντας το ίδιο κουταλάκι.

«Η Εκκλησία της Ελλάδας επέμενε για μέρες πως οι ασθένειες δεν μεταδίδονται μέσω της Θείας Κοινωνίας, που αποτελεί σώμα και αίμα Χριστού, αλλά γιατροί και επιστήμονες κάλεσαν τους ιερείς να υπακούσουν στην επιστήμη».

BBC: «Ελλάδα και Κροατία έδρασαν γρήγορα, τώρα χρειάζεται να σώσουν το καλοκαίρι» Facebook Twitter
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση προερχόταν από τις θρησκευτικές παραδόσεις της, σχολιάζει το BBC, καθώς οι ιερείς κοινωνούν τους πιστούς χρησιμοποιώντας το ίδιο κουταλάκι.

Ο πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες». «Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας», ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του.

Με ελάχιστες «παραβάσεις», όλες οι ιερές ακολουθίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. 

  

Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;

Τώρα η Κροατία και η Ελλάδα προχωρούν σε σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων. 

Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι πλέον πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω. Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και ο τουρισμός «ευθύνεται» για σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής. 

Αυτοί είναι κρίσιμοι μήνες, όμως, και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Το φετινό μότο, λέει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι πως η Ελλάδα είναι ασφαλής από κορωνοϊό. 

«Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την οκταετή οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown», σημειώνει το BBC. Περίπου το 25% του ΑΕΠ καλύπτεται από τον τουρισμό και μια στις πέντε θέσεις εργασίας, οπότε διαφαίνεται μια νέα κρίση: το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν «πιθανή» ή «πολύ πιθναή» μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα. 

BBC: «Ελλάδα και Κροατία έδρασαν γρήγορα, τώρα χρειάζεται να σώσουν το καλοκαίρι» Facebook Twitter
Οποιοσδήποτε γνωρίζει τις ακτές της Κροατίας, ξέρει πως μια ξαπλώστρα στις γεμάτες κόσμο παραλίες της αποτελεί πρόκληση.

Οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, λέει ο υπουργός Τουρισμού. «Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού», εξηγεί. 

«Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι», προσθέτει το δημοσίευμα. 

Αβεβαιότητα για τις αεροπορικές πτήσεις

Με το ερώτημα πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις να παραμένει αναπάντητο, η Ελλάδα, όπως και η Κροατία, αναζητά τουρίστες που μπορούν να επισκεφτούν την χώρα οδικώς. 

Προς το παρόν οι δυο χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει τους κανόνες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδέψει για διακοπές. Ωστόσο αν δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να το κάνει μόνη της, προκειμένου να «ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά με υγιή τρόπο», λέει ο κ. Θεοχάρης. «Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες», σημειώνει. 

BBC: «Ελλάδα και Κροατία έδρασαν γρήγορα, τώρα χρειάζεται να σώσουν το καλοκαίρι» Facebook Twitter
Υπάλληλος κάνει απολύμανση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου είχαν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα 270 Έλληνες, οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί από την Ισπανία.

Παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από χώρες που είναι και πιο κοντά και ενδεχομένως δεν χτυπήθηκαν τόσο πολύ από την πανδημία, αναφέρει το BBC.

«Μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς διακοπές, αλλά πρόκειται για δυο χώρες με οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και, έχοντας δράσει έγκαιρα και άμεσα, ένα επιτυχές καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Το παλάτι ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour»

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Το παλάτι ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour»

Με ανακοίνωση το παλάτι του Μπάκιγχαμ δήλωσε πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν θα λάβει μέρος στις πρόβες για την μεγαλειώδη παρέλαση στις 8 Ιουνίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Διεθνή / Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Ένας νεκρός από έκρηξη ελαττωματικού αερόσακου Takata - 58 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – Δείτε ποια μοντέλα της Nissan αφορά η προειδοποίηση
NEWSROOM
Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ.λίρες

Διεθνή / Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ. λίρες

Η προσφορά του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Κρετίνσκι θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και από την βρετανική κυβέρνηση - Στον Κρετίνσκι ανήκει ήδη το 27% της Royal Mail
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Διεθνή / Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να είναι μέρος της συστημικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο
NEWSROOM