Βαρώσια: Τουρκοκύπριοι κατασκευάζουν μαρίνα για πολυτελή σκάφη - Διαβήματα από τη Λευκωσία

Μαρίνα για πολυτελή σκάφη κατασκευάζουν Τουρκοκύπριοι στα Βαρώσια- Διάβημα από τη Λευκωσία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στα Βαρώσια με τους Τουρκοκύπριους να προχωρούν τον σχεδιασμό τους στην τουριστική εκμετάλλευση της πόλης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δρομολογήσει την κατασκευή μαρίνας για πολυτελή σκάφη στην ακτή των Βαρωσίων, με τη Λευκωσία να προχωρά, από την πλευρά της, σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στο νησί.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα της Deutsche Welle σημειώνεται πως «με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων να εξαγγέλλονται και να τροχιοδρομούνται από το 2020, και με τις συνομιλίες για το Κυπριακό στον "πάγο" για σχεδόν έξι χρόνια, η φετινή "μαύρη επέτειος" της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου του 1974, συνοδεύθηκε από την ανακοίνωση σχεδιασμών για ανάπτυξη μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών σκαφών στην ακτή της πόλης».

«Ήδη οι αρχές των Τουρκοκυπρίων επίταξαν δημόσια γη που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην είσοδο της περίκλειστης πόλης και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα», επισημαίνεται στο άρθρο.

Διαβήματα από τη Λευκωσία για τα Βαρώσια

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η επικείμενη κατασκευή μαρίνας στα Βαρώσια είναι η τελευταία προσθήκη στο τουρκικό πλάνο για μετατροπή της πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Έχουν ήδη ανακοινωθεί προθέσεις για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στην περίκλειστη πόλη ενώ παράλληλα υπάρχουν δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για πωλήσεις ξενοδοχείων από Ελληνοκυπρίους σε τουρκικά κεφάλαια.  

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη συγκεκριμένη κίνηση, κάνοντας λόγο για την δημιουργία πρόσθετων τετελεσμένων, που δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος.

Η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στην Κύπρο για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM