Βαρώσια: Αίτημα για έκτακτη σύγκλιση συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ φέρεται να ετοιμάζει η Κύπρος

Βαρώσια: Αίτημα για έκτακτη σύγκλιση συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ φέρεται να ετοιμάζει η Κύπρος Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ενδέχεται να καταθέσει η Κύπρος για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε διπλωματικές διεργασίες για την καταδίκη των παρανομιών της Τουρκίας στην περιοχή, και αναμένεται να κινηθούν ανάλογα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υπόθεση αλλά και τα κείμενα που θα προκύψουν από αυτή.

Στην περίπτωση, που θα υποβληθεί σχετικό αίτημα για σύγκλιση του συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, δεν αποκλείεται η έκτακτη συνεδρίαση να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση» έκανε λόγο και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής. 

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά στα Βαρώσια, «τα οποία πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά». 

«Δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σχετικά με τα Βαρώσια, η οποία δεν είναι σύμφωνη με αυτά τα ψηφίσματα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ