Η αστυνομία στις Νήσους Μάρσαλ εντόπισε για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο φορτίο κοκαΐνης σε μια εγκαταλελειμμένη βάρκα που ξεβράστηκε στην ξηρά σε μια μικρή ατόλη.

 

Πιστεύεται ότι η βάρκα ίσως παρασύρθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Λατινική Αμερική, περνώντας πιθανώς ακόμη και μήνες στη θάλασσα. Τα 649 κιλά κοκαΐνης έχουν εκτιμώμενη αξία 80 εκατομμύρια δολάρια. Το να ξεβράζονται ποσότητες ναρκωτικών στην ξηρά στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού είναι κάτι συχνό, αλλά, η ανακάλυψη αυτού του φορτίου έθεσε νέο ρεκόρ ως προς την ποσότητα.

 

Η αστυνομία δήλωσε ότι τα ναρκωτικά καταστράφηκαν την Τρίτη, εκτός από δύο πακέτα, τα οποία έχουν σταλεί στην αμερικανική αρχή επιβολής ναρκωτικών για έρευνες. Το σκάφος μήκους 5,5 μέτρων βρέθηκε από έναν ντόπιο κάτοικο της ατόλης Ailuk. Οι ντόπιοι προσπάθησαν να μετακινήσουν το σκάφος αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν καθώς ήταν πολύ βαρύ. Μετά από περαιτέρω έρευνα, ανακάλυψαν τα πακέτα ναρκωτικών σε ένα κρυφό χώρο μέσα στο σκάφος.

 

Βάρκα με τεράστια ποσότητα κοκαΐνης ξεβράστηκε στις Νήσους Μάρσαλ

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας των Νήσων Μάρσαλ, Ρίτσαρντ Χίκσον, δήλωσε ότι το σκάφος θα μπορούσε να κινείται μόνο του στη θάλασσα για περισσότερο από ένα χρόνο και πιθανότατα η πορεία του ξεκίνησε από την Κεντρική ή τη Νότια Αμερική.

 

Τα ρεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού συχνά ωθούν συντρίμμια από εκεί προς τις Νήσους Μάρσαλ και τα ευρήματα ναρκωτικών δεν είναι ασυνήθιστα. Τις περισσότερες φορές, τα ναρκωτικά πωλούνται από τους ντόπιους αντί να αναφέρονται στις αρχές. Οι αρχές των Νήσων Μάρσαλ αναφέρουν ότι αυτό πυροδότησε ένα πρόβλημα ναρκωτικών και τα νοσοκομεία ανέφεραν αύξηση σε εισαγωγές ασθενών  με επιπλοκές που σχετίζονται με την κατανάλωση κοκαΐνης.

 

Το 2014, ένας άντρας από το Ελ Σαλβαδόρ ανακαλύφθηκε σε μια βάρκα που είχε ξεβραστεί στην ξηρά στο νησί Ebon. Είπε ότι είχε χαθεί για 13 μήνες στη θάλασσα και ισχυρίστηκε ότι είχε επιβιώσει πιάνοντας με γυμνά χέρια ψάρια, πουλιά και χελώνες. Μετά τη διάσωσή του, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης διεξήγαγαν 16 προσομοιώσεις με μοτίβα για παράσυρση από την ακτή του Μεξικού και ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλα κατέληξαν τελικά στις Νήσους Μάρσαλ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr