Αυξάνονται συνεχώς οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ: 291 περιστατικά από το 2013

Αυξάνονται συνεχώς οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ: 291 περιστατικά από το 2013 Facebook Twitter
EPA/GIORGIO VIERA
0

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα παγκοσμίως όπου επαναλαμβάνονται σε μεγάλη κλίμακα περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως αυτό που σημειώθηκε χθες στη Φλόριντα. Ήδη φέτος έχουν καταγραφεί 18 περιστατικά.

«Πρόκειται για το 291ο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολικό περιβάλλον από τις αρχές του 2013», κατήγγειλε η Σάνον Ουάτς, ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense in America» (Οι μητέρες απαιτούν μέτρα για τη λογική χρήση όπλων στην Αμερική) που μάχεται κατά της διάδοσης των όπλων.

Τα αμερικανικά σχολεία είναι ολοένα και λιγότερο προστατευμένα από την ένοπλη βία, ενώ τα περισσότερα περιστατικά με πυροβολισμούς δεν βρίσκονται καν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μια ένδειξη του πόσο κοινό και διαδεδομένο θεωρείται πια το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Everytown for Gun Safety», που ζητεί την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής, κάθε εβδομάδα σημειώνεται περίπου ένα περιστατικό με όπλα σε σχολείο των ΗΠΑ.

Χθες, στο λύκειο της πόλης Πάρκλαντ της Φλόριντα ένας 19χρονος πρώην μαθητής άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου λίγο πριν το τέλος των μαθημάτων με αποτέλεσμα να σκοτώσει 17 ανθρώπους. Αυτό όμως δεν είναι το πρώτο περιστατικό που καταγράφεται φέτος. 

Ένας μαθητής που κρατούσε πιστόλι άνοιξε πυρ στις 23 Ιανουαρίου στο σχολείο του στην πολιτεία Κεντάκι την ώρα που ξεκινούσαν τα μαθήματα. Σκότωσε δύο εφήβους, ένα κορίτσι και ένα αγόρι 15 ετών, συνομήλικοί του. Την προηγουμένη, μια έφηβη είχε τραυματιστεί από σφαίρα στην καντίνα του σχολείου της στο Τέξας.

Στις 22 Ιανουαρίου ένα 14χρονο αγόρι δέχθηκε σφαίρα την ώρα που βρισκόταν στον χώρο στάθμευσης ενός σχολείου στη Νέα Ορλεάνη. Τις προηγούμενες ημέρες ένα σχολικό λεωφορείο είχε γίνει στόχος πυρών στην Άιοβα, όπως και ένα σχολείο στο Σιάτλ και μια πανεπιστημιούπολη στην Καλιφόρνια.

Οι τραγωδίες αυτές προκαλούν κάθε φορά την ίδια συζήτηση: πρέπει να αποκτήσουν όλα τα σχολεία πόρτες ασφαλείας; Πρέπει να δοθούν όπλα στους καθηγητές; Πάντως μέχρι στιγμής, μετά την πρώτη αντίδραση, το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους δεν αναλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη δράση.

Στο μεταξύ, σε έρευνά της για τα επεισόδια με πυροβολισμούς το διάστημα 2000 με 2013 η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία παρατηρεί «μια αύξηση στη συχνότητα» των περιστατικών.

Στο 70% των περιπτώσεων το περιστατικό διαρκεί πέντε λεπτά ή λιγότερο, και έτσι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν περιθώριο να αντιδράσουν. Το 24,4% των περιστατικών σημειώνονται σε σχολικό περιβάλλον.

Οι δράστες τέτοιων περιστατικών σε σχολεία ή πανεπιστήμια στην πλειονότητά τους φοιτούν σε αυτά. Τέλος, σύμφωνα με το FBI, τα περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολικό περιβάλλον έχουν συνήθως περισσότερα θύματα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» και «υπέρ των τρανς» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: στο όπλο του δράστη βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα ιδεολογικά μηνύματα - Οι αρχές ερευνούν το εύρημα, ενώ η υπόθεση πυροδοτεί έντονη συζήτηση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Αντιδράσεις αφού η Μέτσολα απέρριψε την ενέργεια, επικαλούμενη τον κανονισμό που ορίζει ότι τα λεπτά σιγής ανακοινώνονται από την Πρόεδρο κατά την έναρξη της ολομέλειας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα
LIFO NEWSROOM