Αυστρία: Ο ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θα είναι ο νέος καγκελάριος - Μετά την παραίτηση Κουρτς

Αυστρία – Παραίτηση Κουρτς: Ο ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θα είναι ο επόμενος καγκελάριος Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΡΑ
0

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αναμένεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της χώρας έπειτα από την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς μετά τη σημερινή απόφαση των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού να τον στηρίξουν.

Θα είναι μία «τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο 52χρονος Σάλενμπεργκ, ένας διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος είναι ΥΠΕΞ της χώρας από το 2019.

Πηγές που πρόσκεινται στον Σάλενμπεργκ πρόσθεσαν ότι ο μέχρι σήμερα ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση του Κουρτς να παραιτηθεί εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση διαφθοράς σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο μετέχουν το συντηρητικό κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα Αυστρίας, και οι αριστεροί Πράσινοι θα συνεχίσει να υφίσταται.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Ζίγκριντ Μάουερ είπε ότι ο Σάλενμπεργκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται ο Κουρτς και ως εκ τούτου μπορεί να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Η ίδια δήλωσε στο δίκτυο ORF ότι ο Κουρτς δεν μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνώσα συμμαχία. Οι Πράσινοι είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απομακρύνουν τον Κουρτς με πρόταση μομφής που κατέθεσαν η οποία είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί την Τρίτη στη βουλή, σε περίπτωση που εκείνος δεν παραιτούνταν.

Ο Κουρτς θέλει να παραμείνει αρχηγός του κόμματός του και να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του.

Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη σε αυτό υποστηρίζοντας ότι έτσι θα παραμείνει ένας πολιτικός με τεράστια επιρροή παρά την ποινική έρευνα εις βάρος του.

Το «σύστημα Κουρτς» έτσι θα διατηρηθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών .

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, μεσούσης μιας νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης.

O Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε την ανακοίνωση αυτή αφότου τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς.

Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε χθες στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Σάλενμπεργκ ως διάδοχό του και ότι σκόπευε να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο.

Μετά την ανακοίνωση, την Τετάρτη, από την εισαγγελία, της έναρξης διενέργειας έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελούσε υπό πίεση να αποσυρθεί.

Ο 35χρονος ηγέτης αρνείτο μέχρι τότε, καταγγέλλοντας «κατασκευασμένους» ισχυρισμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός χούντας»

Διεθνή / Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός χούντας»

Σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν από τον Οζγκιούρ Οζέλ στη συγκέντρωση του κόμματος του μπροστά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη σύλληψη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Διεθνή / Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Ο Οβίδιο Γκουσμάν θεωρείτο ένας από τους τέσσερις γιους του του φυλακισμένου διαβόητου Mεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών που ανέλαβαν να διοικήσουν φράξια του καρτέλ Σιναλόα
LIFO NEWSROOM
Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM