Αυστρία: Απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε γιατρό που αρνήθηκε να δεχθεί πρόσφυγες ως ασθενείς

Αυστρία: Απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε γιατρό που αρνήθηκε να δεχθεί πρόσφυγες ως ασθενείς Facebook Twitter
2

Σάλο είχε προκαλέσει τον περασμένο Ιανουάριο η είδηση πως ένας Αυστριακός γιατρός ονόματι Τόμας Ούντεν, είχε κρεμάσει έξω από το ιατρείο του στη Βιέννη μία επιγραφή όπου αναγραφόταν η εξής φράση: «Σε αυτό το ιατρείο δεν γίνονται δεκτοί οι αιτούντες άσυλο».

Αντιδρώντας τότε στην πρωτοφανή αυτή στάση ενός συμβεβλημένου γιατρού του, το Περιφερειακό Ταμείο Ασθενών της Βιέννης είχε καταγγείλει τη σύμβαση μαζί του, έπειτα και από την κατηγορηματική άρνηση του 54χρονου να αλλάξει την στάση του.

Το Ιατρικό Επιμελητήριο Βιέννης (Ιατρική Ενωση) προχώρησε τώρα στην επιβολή απαγόρευσης της εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, εκτιμώντας πως αυτός δεν είναι αντάξιος πλέον της απαραίτητης εμπιστοσύνης, όχι μόνον εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης του σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο, αλλά και για άλλους ακόμη λόγους που σχετίζονται με τις ακραίου περιεχομένου αναρτήσεις του στο Facebook.

Παραδείγματα αυτών των αναρτήσεων του, για τις οποίες έχει επέμβει ήδη η Εισαγγελία Βιέννης, παραθέτει σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» όπως : «Όποιος έχει τη νεολαία έχει το μέλλον, και αυτό το είχε πει και το είχε διαβλέψει ο Χίτλερ».

Εξάλλου, ο ίδιος απευθυνόμενος μέσω facebook, προς τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζει: «Όλοι σας πρέπει να στηθείτε στον τοίχο και αυτή η ημέρα δεν θα αργήσει».

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Βιέννης, εναντίον του γιατρού έχει υποβληθεί μήνυση στη βάση του Νόμου Απαγόρευσης Ναζιστικής Δραστηριοποίησης, ενώ έχουν γίνει έρευνες στην κατοικία του και έχει κατασχεθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του.

Ο «Νόμος Απαγόρευσης» είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη (προσωρινή) αυστριακή κυβέρνηση και με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από «απλή» συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα σε τέτοιες περιπτώσεις από τα αυστριακά δικαστήρια, που συνήθως επιβάλλουν υψηλές ποινές.

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται από τότε μια επανίδρυση ή δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Εμείς γιατί δεν έχουμε τέτοιο νόμνο για τον εθνικοσοσιαλισμό και το ναζισμό, και όλες οι κυβερνήσεις υποκρίνονται πως "μα δεν υπάρχει τρόπος να απαγορευτεί η ρητορική της ΧΑ";