Κινέζοι φοιτητές, που σπουδάζουν στην Αυστραλία, είναι στο στόχαστρο απάτης με τη μέθοδο της «εικονικής απαγωγής», προειδοποίησε η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

 

Μόνο φέτος έχουν αναφερθεί οχτώ περιστατικά «εικονικών απαγωγών», ενώ οι δράστες έχουν αποσπάσει 3,2 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε λύτρα. Πρόκειται για σύστημα απάτης που με τη μέθοδο του εκβιασμού τα θύματα πείθονται να σκηνοθετήσουν την απαγωγή τους.

 

Πώς ενεργούν οι δράστες

 

Η πρώτη επαφή γίνεται μέσω τηλεφωνικής κλήσης, συνήθως από κάποιον που μιλά κινέζικα και ισχυρίζεται ότι είναι εκπρόσωπος κινεζικής Αρχής, όπως της πρεσβείας, του προξενείου ή της αστυνομίας.

 

Στη συνέχεια, ο άνθρωπος στο τηλέφωνο πείθει το θύμα ότι έχει εμπλακεί σε κάποιο έγκλημα στην Κίνα ή ότι έχουν υποκλέψει τα στοιχεία του και πρέπει να πληρώσει ποσό για να αποφύγει τις συνέπειες, όπως τη σύλληψη ή την απέλαση.

 

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να καλύψουν το πού βρίσκονται, οι απατεώνες ενθαρρύνουν τα θύματα να συνεχίσουν να επικοινωνούν μαζί τους με διάφορες κρυπτογραφημένες εφαρμογές, όπως το WeChat και το WhatsApp.

 

Στη συνέχεια το θύμα εξαναγκάζεται να μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πολλές φορές, τα θύματα πείθονται να σκηνοθετήσουν την απαγωγή τους, προκειμένου να στείλουν λύτρα οι οικογένειές τους.

 

Οι δράστες δίνουν στα θύματα οδηγίες για την εικονική απαγωγή. Τους λένε να διακόψουν την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, να νοικιάσουν ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο και να βγάλουν φωτογραφίες ή βίντεο που τους δείχνουν δεμένους και με καλυμμένα τα μάτια. Στη συνέχεια αυτό το υλικό αποστέλλεται στους συγγενείς του θύματος.

 

Όταν οι γονείς δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με το παιδί τους που σπουδάζει στην Αυστραλία, στέλνουν μεγάλα ποσά σε λύτρα, με αντάλλαγμα την «απελευθέρωση». Όμως, οι δράστες συνεχίζουν να απειλούν και να απαιτούν λύτρα, μέχρι πλέον να μην υπάρχει η δυνατότητα αποστολής άλλων χρημάτων, κάτι που συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να επικοινωνήσει η οικογένεια με την αστυνομία.

 

Τους βρίσκουν στα ξενοδοχεία

 

Στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί έως τώρα το 2020 τα θύματα έχουν πληρώσει λύτρα από 20.000 έως 50.000 δολάρια Αυστραλίας, ενώ σε μία μόνο περίπτωση καταβλήθηκαν 2 εκατομμύρια.

 

Τις περισσότερες φορές τα θύματα εντοπίζονται ασφαλή μέσα σε μία ημέρα μετά την καταγγελία στην αστυνομία. Στις 22 Απριλίου, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για μια 20χρονη φοιτήτρια, όταν συγγενείς της από την Κίνα ανέφεραν πως πιστεύουν ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής. Είχαν πληρώσει ήδη 300.000 δολάρια Αυστραλίας σε λύτρα. Μία ημέρα αργότερα, η νεαρή γυναίκα βρέθηκε ασφαλής και καλά στην υγεία της, σε ένα σπίτι.

 

Στις 30 Μαΐου, η αστυνομία ενημερώθηκε για βίντεο 22χρονης- στο οποίο ήταν δεμένη και με καλυμμένα τα μάτια- που είχε σταλεί σε συγγενείς της στην Κίνα. Ήδη, είχαν δώσει 20.000 δολάρια Αυστραλίας σε λύτρα. Και σε αυτή την περίπτωση, η νεαρή εντοπίστηκε μία ημέρα αργότερα, ασφαλής, σε ξενοδοχείο.

 

Άλλα δύο περιστατικά καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στην πρώτη περίπτωση επρόκειτο για 22χρονη, οι γονείς της οποίας είχαν πληρώσει λύτρα ύψους 2 εκατομμυρίων σε κάποιον που υποτίθεται ότι καλούσε εκ μέρους της κινεζικής αστυνομίας. Και αυτή βρέθηκε ασφαλής σε ξενοδοχείο. Στις 15 Ιουλίου η αστυνομία βρήκε μια 21χρονη Κινέζα ξανά σε ξενοδοχείο, αλλά οι γονείς της είχαν ήδη καταθέσει 100.000 στους «απαγωγείς» της.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr