Αυστηρό μήνυμα Τσαβούσογλου στη Γερμανία: Μην μας κουνάτε το δάχτυλο

Αυστηρό μήνυμα Τσαβούσογλου στη Γερμανία: Μην μας κουνάτε το δάχτυλο Facebook Twitter
0

«Είστε ευπρόσδεκτος στην Τουρκία, αλλά όχι με υψωμένο το δάχτυλο», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, λίγο πριν την αυριανή τους συνάντηση στην Άγκυρα.

Νωρίτερα ο Χάικο Μάας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Τουρκία, παραθέτοντας τρεις όρους που σκοπεύει να θέσει στον συνομιλητή του: «Η εκεχειρία πρέπει να διαρκέσει και ο άμαχος πληθυσμός να προστατευθεί. Στην αντιμετώπιση των προσφύγων η Τουρκία πρέπει να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να στηρίξει την πολιτική διαδικασία, αντί να την τορπιλίζει», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση από την Άγκυρα, με ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης στο Twitter: «Αγαπητέ Χάικο Μάας, χαίρομαι για την επίσκεψή σου στην Τουρκία. Μας είσαι πάντα ευπρόσδεκτος. Αλλά όχι με υψωμένο δάχτυλο. Όποιος κάνει τον δάσκαλο στην Τουρκία, πρέπει να υπολογίζει και σε ανάλογη απάντηση», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ σε δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν ενόψει της αυριανής συνάντησης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ο κ. Μάας θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ ίσων. Κανείς δεν θα στέκεται ψηλότερα από τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία που κατηγορεί την Γερμανία, καθώς ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να επιλέγει την πλευρά των τρομοκρατών».

Ο Χάικο Μάας από την πλευρά του, σε εμφάνισή του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF επανέλαβε ότι η «τουρκική εισβολή» στην βόρεια Συρία «δεν νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο» και για αυτό, όπως τόνισε, «υπάρχουν σαφείς συνέπειες, ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει».

Πριν από λίγες ημέρες φραστική επίθεση εναντίον του Χάικο Μάας είχε εξαπολύσει και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών «πολιτικό ερασιτέχνη», λόγω της απόφασης του Βερολίνου να «παγώσει» τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. «Αν καταλάβαινες το παραμικρό από πολιτική, δεν θα το έλεγες αυτό», είχε δηλώσει ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για πολιτικό «ο οποίος δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Διεθνή / Μια σφουγγαρίστρα με γυαλιά έγινε η πιο απρόσμενη παρτενέρ του Ryan Gosling

Ο Ryan Gosling είπε ότι στα γυρίσματα του Project Hail Mary ένιωσε τόσο μόνος, ώστε οι σκηνοθέτες Phil Lord και Christopher Miller τού έφτιαξαν μια «mop friend» με το όνομα Moppy Ringwald, η οποία εμφανίζεται τελικά και για λίγο στην ταινία.
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM