Αυστηρό μήνυμα Τσαβούσογλου στη Γερμανία: Μην μας κουνάτε το δάχτυλο

Αυστηρό μήνυμα Τσαβούσογλου στη Γερμανία: Μην μας κουνάτε το δάχτυλο Facebook Twitter
0

«Είστε ευπρόσδεκτος στην Τουρκία, αλλά όχι με υψωμένο το δάχτυλο», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, λίγο πριν την αυριανή τους συνάντηση στην Άγκυρα.

Νωρίτερα ο Χάικο Μάας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Τουρκία, παραθέτοντας τρεις όρους που σκοπεύει να θέσει στον συνομιλητή του: «Η εκεχειρία πρέπει να διαρκέσει και ο άμαχος πληθυσμός να προστατευθεί. Στην αντιμετώπιση των προσφύγων η Τουρκία πρέπει να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να στηρίξει την πολιτική διαδικασία, αντί να την τορπιλίζει», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση από την Άγκυρα, με ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης στο Twitter: «Αγαπητέ Χάικο Μάας, χαίρομαι για την επίσκεψή σου στην Τουρκία. Μας είσαι πάντα ευπρόσδεκτος. Αλλά όχι με υψωμένο δάχτυλο. Όποιος κάνει τον δάσκαλο στην Τουρκία, πρέπει να υπολογίζει και σε ανάλογη απάντηση», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ σε δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν ενόψει της αυριανής συνάντησης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ο κ. Μάας θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ ίσων. Κανείς δεν θα στέκεται ψηλότερα από τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία που κατηγορεί την Γερμανία, καθώς ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να επιλέγει την πλευρά των τρομοκρατών».

Ο Χάικο Μάας από την πλευρά του, σε εμφάνισή του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF επανέλαβε ότι η «τουρκική εισβολή» στην βόρεια Συρία «δεν νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο» και για αυτό, όπως τόνισε, «υπάρχουν σαφείς συνέπειες, ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει».

Πριν από λίγες ημέρες φραστική επίθεση εναντίον του Χάικο Μάας είχε εξαπολύσει και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών «πολιτικό ερασιτέχνη», λόγω της απόφασης του Βερολίνου να «παγώσει» τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. «Αν καταλάβαινες το παραμικρό από πολιτική, δεν θα το έλεγες αυτό», είχε δηλώσει ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για πολιτικό «ο οποίος δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM