Αξιωματούχος ΕΜΑ: «Όχι» AstraZeneca στους 60+ τώρα που υπάρχουν περισσότερα εμβόλια mRNA

Αξιωματούχος ΕΜΑ: «Όχι» στην χορήγηση AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών τώρα που υπάρχουν περισσότερα εμβόλια Facebook Twitter
EPA
0

Αλλαγή του σκηνικού ενδέχεται να προκαλέσει η δήλωση αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως καταγράφεται στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για την Covid-19, δήλωσε πως χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν την χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca και σε πολίτες άνω των εξήντα ετών, εν μέσω φόβων για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, καθώς περισσότερα άλλα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα. 

 

Υπενθυμίζεται πως παρότι ο ΕΜΑ θεωρεί το εμβόλιο AstraZeneca ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει την χορήγησή του σε πολίτες κάτω από συγκεκριμένα (και διαφορετικά) όρια ηλικιών - κάποιες χώρες δεν το χορηγούν σε πολίτες κάτω των 65 ετών, άλλες το έχουν σταματήσει σε άτομα κάτω των 50 ετών. Αιτία είναι τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης, που έχουν διαπιστωθεί - κυρίως σε νεαρότερα άτομα

 

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και παραμένει ότι η αναλογία ρίσκου - οφέλους παραμένει θετική για όλες τις ηλικιακές ομάδες», ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας Μάρκο Καβαλέρι στην εφημερίδα. 

 

Ωστόσο, καθώς ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 μειώνεται, και δεδομένου ότι οι νεότεροι άνθρωποι διατρέχουν σχετικά μικρότερο κίνδυνο από την νόσο, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν σε αυτούς εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, όπως τα Moderna και Pfizer-BioNTech.

 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν την χορήγηση AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι δήλωσε: «Ναι, και πολλές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία το εξετάζουν, υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA». 

 

Την Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγούσε το εμβόλιο μόνο σε πολίτες άνω των εξήντα ετών, μετά τον θάνατο μιας έφηβης που πέθανε από σπάνια θρόμβωση, μετά την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca. Στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται αποκλειστικά σε πολίτες άνω των 30 ετών. 

 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM
Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM