Ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο πρεσβευτής της Γαλλίας και ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να μην αποκλείσει το Παρίσι από μελλοντικές βασικές αμυντικές αποφάσεις στον Ινδοειρηνικό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε για να καταλαγιάσει η οργή των Γάλλων για τη συμφωνία AUKUS που έγινε πίσω από την πλάτη τους.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τηλεφώνημα που έβαλε τέλος στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στο Παρίσι και την Ουάσινγκτον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στην Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου, πιθανότατα στη Σύνοδο των G20, προκειμένου να συζητήσουν πώς θα βελτιωθούν οι διαβουλεύσεις στο μέλλον.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα ξαναστείλει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον τον Γάλλο πρεσβευτή που ανακάλεσε αντιδρώντας στη συμφωνία, αλλά δεν υπήρξαν σημάδια ότι οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία θα ανακαλέσουν την απόφασή τους να συνεργαστούν για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων. Μια απόφαση που είχε ως συνέπεια η Καμπέρα να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε με τη Γαλλία, για την κατασκευή υποβρυχίων.
Αντί για αυτό, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στις υπό τη Γαλλία αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ.
Η κοινή δήλωση επίσης επιχείρησε να διαλύσει τις όποιες υπόνοιες ότι οι Αμερικανοί δεν θεωρούν τους Γάλλους αξιόπιστους εταίρους στις προσπάθειες να περιοριστεί η Κίνα στον Ινδοειρηνικό, που είναι ο βασικός σκοπός της συμφωνίας AUKUS.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση θα είχε ωφεληθεί από ανοιχτές διαβουλεύσεις μεταξύ συμμάχων σε ζητήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη διαρκή δέσμευσή του σε αυτή την εκτίμηση», ανέφερε η ανακοινωση.
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν μία «ανοιχτή διαδικασία διαβουλεύσεων σε βάθος, με στόχο τη δημιουργία των συνθηκών για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων για κοινούς στόχους», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επαναδιαβεβαίωσε τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής εμπλοκής στην περιοχή του Ινδοειρηνικού», επισημάνθηκε ακόμη. Επίσης, η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει «τη σημασία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας, που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ».
Με πληροφορίες από Guardian