Απομακρύνθηκε το άγαλμα του Ρούσβελτ έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης

Απομακρύνθηκε το άγαλμα του Ρούσβελτ έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
EPA
0

Ένα αμφιλεγόμενο άγαλμα του 26ου Προέδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούσβελτ, αφαιρέθηκε από την είσοδο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

«Η διαδικασία της αφαίρεσης (του αγάλματος) που διεξάγεται με ειδικούς της συντήρησης ιστορικών μνημείων και έχει εγκριθεί από πολλούς φορείς της πόλης της Νέας Υόρκης, περιλαμβάνει την αποκατάσταση της πλατείας μπροστά από το Μουσείο, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου.

«Το Μουσείο είναι περήφανο που συνεχίζει ως ο χώρος του επίσημου μνημείου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για τον Θίοντορ Ρούσβελτ», πρόσθεσε.

Το χάλκινο άγαλμα του Ρούσβελτ, ως έφιππος με φιγούρες ιθαγενών και Αφρικανικών εκατέρωθεν είχε τοποθετηθεί ήδη από το 1940 έξω από την είσοδο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έτσι ώστε να ατενίζει το Central Park.

Το άγαλμα είχε γίνει αντικείμενο εδώ και καιρό, επικριτών περί ρατσισμού και το 2020, το μουσείο ζήτησε την απομάκρυνσή του λόγω της απεικόνισης υποταγής και φυλετικής κατωτερότητας.

«Είναι η σωστή απόφαση και η κατάλληλη στιγμή να αφαιρεθεί αυτό το προβληματικό άγαλμα», είχε πει ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Το μουσείο είπε ότι το αίτημα για την αφαίρεσή του ακολούθησε της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού.

Η Επιτροπή Δημόσιου Σχεδιασμού της Νέας Υόρκης ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο την απομάκρυνση και τη μετεγκατάστασή του.

Τον Νοέμβριο το μουσείο ανακοίνωσε ότι το άγαλμα θα μεταφερθεί με μακροπρόθεσμο δανεισμό στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Θίοντορ Ρούσβελτ στη Βόρεια Ντακότα ενώ οι ιστορικοί επιμένουν ότι η κληρονομιά του Ρούσβελτ ήταν ταυτόχρονα «προοδευτική» και «ρατσιστική», καθώς «θεωρούσε τους άλλους λαούς σε όλο τον κόσμο ως σαφώς κατώτερους από τους Αμερικανούς».

Με πληροφορίες του NBCNews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ