Αποχωρούν οι Σέρβοι από την κυβέρνηση του Κοσόβου

Αποχωρούν οι Σέρβοι από την κυβέρνηση του Κοσόβου Facebook Twitter
0

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι στο Κόσοβο και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου αποτελεί αντίδραση για τη σύλληψη και απέλαση, χθες στη Μιτρόβιτσα, του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς. Ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύλληψη του Τζούριτς ως προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού.

Η «Σερβική Λίστα» στην κυβέρνηση Χαραντινάι συμμετείχε με έναν αντιπρόεδρο, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Η αποχώρηση τους ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο αν ο Ράμους Χαραντινάι δεν μπορέσει να βρει άλλους πολιτικούς συμμάχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αλ. Βούτσιτς, ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις 20 Απριλίου θα κινήσουν, μονομερώς, τις διεργασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Η δημιουργία του θεσμικού αυτού οργάνου εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο ήταν υποχρέωση της Πρίστινας που απορρέει από την συμφωνία των Βρυξελών του 2013, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Εξάλλου, ο κ. Βούτσιτς, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αργά χθες το βράδυ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία του Κοσόβου είχε τη λογιστική υποστήριξη της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX και την πολιτική υποστήριξη δυτικών χωρών.

Υποστήριξε ακόμα ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Πρίστινας με στόχο να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, ενώ προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι δεν θα ανεχθεί την ταπείνωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα επιτρέψει ενέργειες που οδηγούν στον εκτοπισμό των Σέρβων.

«Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τους Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο, ούτε μόνοι τους, αλλά ούτε σε συνεργασία με τους δυτικούς εντολείς τους. Αυτό το μήνυμα μετέφερα με σαφήνεια σήμερα στους δυτικούς εταίρους» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επικοινώνησε με το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θα προτιμούσα να σας πω με ποιον δεν ήθελα να επικοινωνήσω παρά με ποιον επικοινώνησα» απάντησε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM