Αποχωρούν οι Σέρβοι από την κυβέρνηση του Κοσόβου

Αποχωρούν οι Σέρβοι από την κυβέρνηση του Κοσόβου Facebook Twitter
0

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι στο Κόσοβο και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου αποτελεί αντίδραση για τη σύλληψη και απέλαση, χθες στη Μιτρόβιτσα, του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς. Ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύλληψη του Τζούριτς ως προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού.

Η «Σερβική Λίστα» στην κυβέρνηση Χαραντινάι συμμετείχε με έναν αντιπρόεδρο, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Η αποχώρηση τους ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο αν ο Ράμους Χαραντινάι δεν μπορέσει να βρει άλλους πολιτικούς συμμάχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αλ. Βούτσιτς, ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις 20 Απριλίου θα κινήσουν, μονομερώς, τις διεργασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Η δημιουργία του θεσμικού αυτού οργάνου εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο ήταν υποχρέωση της Πρίστινας που απορρέει από την συμφωνία των Βρυξελών του 2013, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Εξάλλου, ο κ. Βούτσιτς, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αργά χθες το βράδυ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία του Κοσόβου είχε τη λογιστική υποστήριξη της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX και την πολιτική υποστήριξη δυτικών χωρών.

Υποστήριξε ακόμα ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Πρίστινας με στόχο να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, ενώ προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι δεν θα ανεχθεί την ταπείνωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα επιτρέψει ενέργειες που οδηγούν στον εκτοπισμό των Σέρβων.

«Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τους Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο, ούτε μόνοι τους, αλλά ούτε σε συνεργασία με τους δυτικούς εντολείς τους. Αυτό το μήνυμα μετέφερα με σαφήνεια σήμερα στους δυτικούς εταίρους» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επικοινώνησε με το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θα προτιμούσα να σας πω με ποιον δεν ήθελα να επικοινωνήσω παρά με ποιον επικοινώνησα» απάντησε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM
Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM