Αποχωρούν οι Σέρβοι από την κυβέρνηση του Κοσόβου

Αποχωρούν οι Σέρβοι από την κυβέρνηση του Κοσόβου Facebook Twitter
0

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι στο Κόσοβο και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου αποτελεί αντίδραση για τη σύλληψη και απέλαση, χθες στη Μιτρόβιτσα, του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς. Ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύλληψη του Τζούριτς ως προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού.

Η «Σερβική Λίστα» στην κυβέρνηση Χαραντινάι συμμετείχε με έναν αντιπρόεδρο, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Η αποχώρηση τους ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο αν ο Ράμους Χαραντινάι δεν μπορέσει να βρει άλλους πολιτικούς συμμάχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αλ. Βούτσιτς, ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις 20 Απριλίου θα κινήσουν, μονομερώς, τις διεργασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Η δημιουργία του θεσμικού αυτού οργάνου εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο ήταν υποχρέωση της Πρίστινας που απορρέει από την συμφωνία των Βρυξελών του 2013, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Εξάλλου, ο κ. Βούτσιτς, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αργά χθες το βράδυ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία του Κοσόβου είχε τη λογιστική υποστήριξη της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX και την πολιτική υποστήριξη δυτικών χωρών.

Υποστήριξε ακόμα ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Πρίστινας με στόχο να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, ενώ προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι δεν θα ανεχθεί την ταπείνωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα επιτρέψει ενέργειες που οδηγούν στον εκτοπισμό των Σέρβων.

«Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τους Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο, ούτε μόνοι τους, αλλά ούτε σε συνεργασία με τους δυτικούς εντολείς τους. Αυτό το μήνυμα μετέφερα με σαφήνεια σήμερα στους δυτικούς εταίρους» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επικοινώνησε με το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θα προτιμούσα να σας πω με ποιον δεν ήθελα να επικοινωνήσω παρά με ποιον επικοινώνησα» απάντησε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΡΙ ΣΤΑΙΛΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Διεθνή / Χάρι Στάιλς: Απογοητευμένοι οι φαν με το κόστος των εισιτηρίων της περιοδείας - Το σχόλιο του Λίαμ Γκάλαχερ

Οι τιμές για το «Together, Together World Tour» που προκάλεσαν αντιδράσεις - «Με αυτές τις τιμές, περιμένω ο Χάρι Στάιλς να έρθει μέχρι τη θέση μου και να με φιλήσει»
THE LIFO TEAM
Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Αν δεν επιτευχθεί τελευταία στιγμή συμφωνία με την Τεχεράνη και ο Ντόναλντ Τραμπ δώσει εντολή επίθεσης, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες για τη Μέση Ανατολή αλλά και τον κόσμο
THE LIFO TEAM
Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM